Er is geen chemie tussen DuPont en bewoners - wij zijn het meer dan zat!

Zei een van de aanwezigen tijdens de protestmars/bijeenkomst op het parkeerterrein van DuPont/Chemours op zaterdagochtend 5 november 2016. Er was een goede opkomst. En mooi zonnig weer. Bewoners kwamen uit Sliedrecht over de brug in de Merwelanden naar DuPont gelopen. Bewoners, media en politici uit Dordrecht waren op het parkeerterrein eveneens aanwezig.

Willem Buitelaars van DuPont vertelde absoluut niet trots te zijn op de incidenten. De productie van 2 bedrijven is nu stilgelegd totdat het helemaal veilig is. "We moeten meer met u communiceren", zei hij tegen de aanwezigen. Er komt een speciale website en nieuwsbrief en er was een advertentie in dagbladen. Er wordt gewerkt aan het instellen van een Burenraad. "Uw zorgen nemen wij uitermate serieus". Waarop schamper werd gereageerd door aanwezigen: "Ja dat laat u goed merken". Veiligheid en gezondheid staan hoog in het vaandel, aldus Willem.

Kees vd Hel - namens bewonerscomite Sliedrecht - wil dat de stelselmatige vergiftiging van omwonenden stopt. "Er is geen chemie tussen DuPont en omgeving. We zijn het meer dan zat! Stop met vergiftigen. We willen minder Chemours!"

Erik Meijer van Chemours zei dat chemie onlosmakelijk verbonden is met onze manier van leven. Het gaat erom veilige producten te maken. "Denk ook aan onze werknemers, die hier werken". Volgens Erik behoort Chemours in de top van meest veilige chemische bedrijven. Ook daar werd kritische op gereageerd door de aanwezigen. "Als we twijfelen, dan stoppen we de productie", zei Erik. "We zullen het uiterste doen om het vertrouwen te herstellen".

Tot slot vertelde Hans Slot (Comite C8) hoe mooi het is om te wonen op de Staart: met een Surfschool, Fietsclub, 5 sterren jachthaven, golfterrein, en je kunt er roeien en zwemmen, etc. "Mooier kan je niet wonen. Maar we moeten aan de slag in alle openheid om de veiligheid te waarborgen en het vertrouwen te herstellen. De productie moet veel schoner, anders moeten we op artikelen gaan vermelden: 'dit artikel is gemaakt van gif' ".
Hans deed een klemmend beroep op de politiek om te werken aan betere en meer regelgeving en konsekwente controles.

Ik vind het heel belangrijk en goed dat bewoners zo van zich laten horen en dit hebben georganiseerd. Nu moet het veiliger en het vertrouwen moet worden hersteld.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"