"We worden arm"

Zei een van de deelnemers aan de workshop Wonen op de PvdA bijeenkomst van Gewest Zuid-Holland, zaterdagmiddag 1 oktober 2016, in Engels te Rotterdam. In de workshop ging het vooral om sociale huurwoningen, scheefwonen en de verhuurdersheffing.

Een bewoner uit Crooswijk zei: "We worden steeds armer". De huur gaat maar omhoog, ook bij sociale huurwoningen, en de wijk wordt te eenzijdig waardoor winkels wegtrekken.

Het is veel beter te mixen in duur en goedkoop. Het is nu verplicht om scheefwonen aan te pakken, maar te veel eenzijdig woningaanbod is niet goed. "Voorkom gettovorming", was een andere reactie.

Vooral de verhuurdersheffing die Woningcorporaties moeten afdragen (een bedrag per huurwoning) aan het Rijk, was een doorn in het oog van velen. Deze heffing geldt voor woningen met een huur tot 710 euro per maand. Daarboven niet meer. Dit is voor Woningcorporaties aantrekkelijk om de huren naarboven te trekken.

Er wordt nauwelijks geinvesteerd in bouw sociale en betaalbare woningen. Corporaties verkopen ook een deel van hun woningen.

12% van de huurders kunnen hun huur niet meer betalen, vertelde de Woonbond. Aan de andere kant willen gemeenten geen goedkope woningen ("er zijn er genoeg"), vanwege de aanzuigende werking en de druk op hun begrotingen. Want ook veel zorgkosten, denkt men.

Aanbeveligen PvdA aan Verkiezingsprogramma:
- Schrap de verhuurdersheffing
- Maar een investeringsfonds sociale huurwoningen
- Stimuleer regionale woonafspraken
- Gebruik voor specifieke woon afspraken Bestemmingsplannen


Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar