Grote investeerders veelal conservatief, kiezen voor safe (jaren 30 woningen) - "Dordrecht heeft goud in handen"

Zei Marnix Norder op de Regionale Woonconferentie in Dordtyart op woensdagavond 14 september 2016. Maar dit soort geluiden hoor je altijd op deze bijeenkomsten, maar de kunst is om dat goud ook te realiseren.
Ik ging naar de workshop Investeerders. Ik wilde weleens weten hoe investeerders kijken naar onze stad. Hoe komt het dat investeerders in woningen niet in dikke rijen naar Dordrecht komen? Marktpartijen legden uit dat er in Dordrecht - maar eigenlijk in heel Nederland - er een groot tekort is aan commerciele woningbouw, boven de sociale huurgrens. Groot deel is sociale woningbouw (met huurtoeslagen, etc.) en een groot deel is koopwoningen. Maar gemeenten kiezen liever voor bouw koopwoningen bij nieuwe projecten, of renoveren sociale voorraad.
Vooral buitenlandse investeerders willen graag in Nederland investeren (vooral in de noordelijke Randstad) omdat hier de huren iedere jaar omhoog gaan (huren worden geindexeerd). Dat is in landen om ons heen niet het geval, daar zijn de huren vast.

Vooral de scheefgroei in de sociale sector voorkomt doorstroming. Want waar moeten mensen naar toe als ze te veel inkomen hebben voor de sociale sector? Er is niets. Daar zou veel meer aanbod voor moeten komen, in de commerciele woningbouw, en dan met name huurwoningen.

Ik zelf ben niet zo voor om de scheefgroei aan te pakken: nu heb je hele gevarieerde wijken. Risico van eenzijdige wijken met een schraal winkelaanbod komt dan in beeld. We moeten geen banlieus kweken.

Een ontwikkelaar vertelde dat grote investeerders alleen investeren voor winst, en zijn conservatief. De aftrek moet gegarandeerd zijn, dus alleen bepaalde woningen, zoals jaren 30 woningen.

Ook was er een pleidooi voor goede zorgwoningen voor senioren, vooral appartementen, en zorgcomplexen. Met allerlei voorzieningen. Maar ik vraag me af of je senioren zoveel mogelijk alleen bij elkaar moet laten wonen, of dat je beter woningen zorgbestendig kunt maken. Zodat je ook weer gemeleerde wijken behoudt/krijgt.

Hoe meer en leukere voorzieningen een stad heeft, hoe meer investeerders komen. In Amsterdam is de woningmarkt weer booming, met exorbitante prijzen voor appartementen en woningen. De middengroepen vertrekken, veelal gezinnen. Die kunnen de prijzen niet betalen en komen niet in aanmerking voor sociale huurwoningen en toeslagen. De tweedeling zal daar sterk toenemen als er niets wordt gedaan om dat tegen te gaan.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar