Biesbosch-Haringvliet en Hollandse Duinen kandidaat voor titel Nationaal Park

De provincie Zuid-Holland ondersteunt de kandidaatstelling van de natuurgebieden Biesbosch-Haringvliet en Hollandse Duinen voor de titel ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. Deze verkiezing wordt georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en moet de gebieden aantrekkelijker maken voor bezoekers uit binnen- en buitenland.

Betrokkenheid van lokale partners is een belangrijk criterium bij de keuze voor de uiteindelijke winnaars. Het Nederlandse publiek kan vanaf 10 oktober - Dag van de Duurzaamheid - een stem uitbrengen.

De Hollandse Duinen is een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot boven Noordwijk met daarin bijzondere natuurgebieden, zoals: Solleveld, Westduinpark, Meijendel en de Coepelduynen.

Kansen
De Biesbosch is al een Nationaal Park, maar de bedoeling is dat dit gebied samengaat met het Haringvliet. Dat biedt nog betere kansen voor de ontwikkeling van natuur, recreatie en economie.

Gedeputeerde Han Weber (Natuur en Recreatie, Landbouw) heeft veel vertrouwen in de Zuid-Hollandse inzendingen: "Met de Hollandse Duinen en Biesbosch-Haringvlietdelta hebben we 2 typisch Nederlandse gebieden in huis. Beide gebieden laten de binding van ons land met het water zien en hebben de potentie om nog veel meer bezoekers te trekken. Zulke bijzondere gebieden in een dichtbevolkte provincie als Zuid-Holland moeten we behouden voor de toekomst. Daarom steunt de provincie Zuid-Holland deze twee inzendingen."

Nationaal Park
De titel Nationaal Park biedt een grotere naamsbekendheid voor het gebied en extra mogelijkheden voor subsidie en andere vormen van financiering. Dit moet leiden tot hogere bezoekersaantallen en dat biedt ook economisch perspectief.

Verkiezing
Initiatiefnemers konden tot 15 september 2016 een plan indienen voor een natuurgebied dat kan uitgroeien tot Nationaal Park van (inter)nationale allure. Uit het plan moet blijken dat het gebied bijzonder genoeg is om een groot publiek te trekken en sterk genoeg is om dat aan te kunnen. Een andere voorwaarde voor de inzending is dat er draagvlak voor de inzending is onder lokale partijen. De provincie werkt voor beide inzendingen dan ook samen met tal van andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Vervolg
Een vakjury onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven bekijkt welke inzendingen voldoen aan de criteria. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken legt de plannen daarna voor aan het Nederlandse publiek, dat in oktober de gelegenheid krijgt om een stem uit te brengen. Begin november maakt de staatssecretaris bekend welke gebieden zich voortaan Nationaal Park mogen noemen. Er zijn 3 publieksprijzen en 1 juryprijs te verdelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar