Het economische belang van waterrecreatie voor gemeenten en regio’s is veel groter dan men denkt.

Dat bleek donderdag 29 januari 2015 op het Congres van de Vereniging Regio Water (VRW) bij de provincie Zuid Holland. De provincie Zuid Holland is samen met Friesland en Zeeland de provincie met het meeste binnenwater en daarom bij uitstek geschikt voor het promoten vaarrecreatie en toerisme, stelde Commissaris van de Koning Jaap Smit. Dat is voor hem als watersportliefhebber een extra reden om voorwaardenscheppend beleid en ondersteuning te bieden aan partijen die zich sterk inzetten om deze economische tak verder te ontwikkelen. Een mooi neveneffect is dat het vestigingsklimaat voor mens en bedrijf hierdoor ook sterk verbetert. En dat komt de economie weer ten goede. Zo komen de baten via een omweg toch weer terug bij de kostendragers. Belangrijk is wel dat de verschillende partijen als gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen samenwerken, bij voorkeur door zich aan te sluiten bij de Vereniging Regio Water, de gastheer van dit Congres.

Een aantal studenten van de Hogeschool Rotterdam presenteerden via korte pitches interessante mogelijkheden voor gemeenten om bijvoorbeeld sluizen te herstellen, verbindingen te verbeteren, en nieuwe recreatieplassen in woongebieden te ontsluiten. Een nieuw kanaal dwars door Goeree Overflakkee om het Haringvliet en het Grevelingenmeer beter met elkaar te verbinden levert voldoende baten op om de kosten ervan te dekken. Dat geldt ook voor de ontsluiting van de nieuwe Woerdense woonwijk Cattenbroek met een overtoom (boat-conveyor) naar de Oude Rijn. Herstel van de oude schutsluizen in Alblasserdam maakt de vaarroutes weer toegankelijk en ontsluit daardoor het achterland over water.

Organisator VRW maakt zich sterk voor het bevorderen van de waterrecreatie in de Randstad en het Groene Hart. Daarbij werkt zij samen met (lokale en regionale) overheden, waterschappen, watersportverenigingen, kennisinstellingen en bedrijven en ondernemers.

Meer informatie over VRW en haar partners en doelstellingen is te vinden op website van VRW: www.verenigingregiowater.nl 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar