Terechte zorgen om digitale (financiele) dienstverlening als je geen smartphone hebt en je niet online uit de voeten kan; banken helpen je niet




Zaterdag 4 maart 2023 was een drukke dag voor mij. 's Ochtends in het radioprogramma Studio De Witt over de diverse Internationale Vrouwendag activiteiten, op zondag 5 en woensdag 8 maart. Ik kon vertellen over de officiele onthulling van het Lenie Dickepad, op woensdag 8 maart. Start is in de Aula op begraafplaats de Essenhof, om 14.30 uur. Daarna de onthulling van het Lenie Dickepad door wethouder Chris van Benschop en familieleden.

We waren met 5 vrouwen en ieder vertelde over een activiteit en over het waarom van Internationale Vrouwendag.

Daarna door naar het Vogelplein. Daar stond de caravan van PvdA - GroenLinks. Deze partijen waren op bezoek bij het Vogelnest. Een gezamenlijke activiteit. Het was gezellig, maar ook heel nuttig. Zo sprak ik een bewoner die klaagde dat hij zijn girobetaalkaarten niet meer kon gebruiken, en zijn financiele zaken via internet voortaan moet regelen. Maar hij heeft geen smartphone. "Dat kunnen ze je toch niet veplichten". Maar als hij naar zijn bank gaat, dan helpen ze hem niet. Er is geen apart loket om mensen - die niet online kunnen - te helpen met hun financiele zaken.

Dat is schokkend. PvdA Tweede Kamerlid Barbara Katman was ook op het Vogelplein aanwezig. Zij vertelde dat er wel degelijk wetgeving is die organisaties en banken verplicht om mensen te helpen die niet online kunnen. Ook overheden maken het nodeloos ingewikkeld. Zoals nu met het aanvragen van ondersteuning van het Energienoodfonds. 

Barbara zit in een speciale commissie ICT, die dit gaat aanpakken. Want het moet toch echt niet kunnen dat mensen aan hun lot worden overgelaten als ze geen smartphone hebben en als ze niet goed digitaal vaardig zijn. Barbara wil hier met PvdA en met gemeenten mee aan de slag gaan. Dat is hard nodig.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"