"Passie voor Water is wat ons bindt"... Zoet water nodig voor voedsel; Vervuild water aanpakken; Waterkwaliteit ondergeschoven kind




Woensdag 8 maart 2023 was er in het Yuverta mbo College aan de Groenezoom een bijeenkomst met kandidaten van de verkiezingslijsten voor het Waterschap Hollandse Delta. 9 Partijen waren gekomen voor WATERPRAAT: PvdA, SGP, VVD, CDA, Water Natuurlijk, 50Plus, BBB, Waterschapspartij Hollandse Delta, Partij voor de Dieren. Hennie Wiersma was er voor de PvdA. Zij is lijsttrekker.

Over wat doet Hollandse Delta voor ons? 

Flink wat belangstellenden waren ook gekomen. Ook een paar jongeren.
Richa van Zoelen van Yuverta opende de bijeenkomst, die samen met de KlimaatCoaltie Dordrecht was georganiseerd. Practor Water & Bodem Patrick Asmawidajaja vertelde dat een practor eigenlijk een lector is, maar dan voor het mbo. Hij doet veel praktijkonderzoek. Op 2 juni houdt hij zijn practorale rede. Belangrijk bij alles wat met water te maken heeft is communicatie. Het gaat niet alleen om water kwantiteit maar steeds meer om waterkwaliteit.

Hierna kwam de politiek aan bod.

Veel ging over tafel.
Vervuild water aanpakken, vervuild bagger niet meer storten, mogelijkheid van kwijtschelding waterschapsbelasting (PvdA en SGP), niet over belasting praten maar over contributie (je draagt bij), goede bodem, stevige dijken, Chemours kan wel degelijk juridisch aangepakt worden. Wortels maken dijken juist sterker, waterkwaliteit wordt steeds belangrijker en daar doen boeren niets aan. Dit werd weer bestreden door BBB, VVD en CDA. 

Zoet water is nodig voor ons voedsel. De Gemalen van Hollandse Delta verhakselen vissen, veel meer dan andere gemalen. We moeten loskomen van de ouderwetse manier van denken over waterschappen. Veel meer doen aan waterzuivering.

Wat is het Waterschap van de Toekomst? Waterschap gaat zich verbreden. En kan een belangrijke rol spelen bij het bereiken van de Klimaatdoelen en ontwikkeling en inrichting van land en water.
Er moet veel meer kontakt zijn met onderwijs. Kinderen willen weten hoe iets in elkaar zit. Veel praktischer communiceren. Snuffelstages bij Waterschappen. De Bodem Scheurkalender wordt steeds populairder. 

"Passie voor water is wat ons bindt"

Het was een leerzame avond. 

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"