We missen De Viersprong als natuur zwemplas...


Niets is heerlijker dan zwemmen in natuurwater. Midden in het groen, in het zand, en nog gratis ook, het hele jaar door. Dat is voor veel Dordtenaren een grote wens en behoefte. De Merwelanden is eigenlijk het enige natuurzwemwater dat we op dit moment hebben. Vooral bij mooi weer is het er een drukte van belang. De Merwelanden is een mooi recreatiegebied, waar evenementen plaatsvinden, je kunt er barbecuen en naar hartelust zwemmen en spelen.

Aan de andere kant van ons Eiland van Dordt was er al heel lang De Viersprong. Vele Dordtenaren hebben daar mooie herinneringen aan, ook ik. Lekker zitten in het zand, spelen en zwemmen in het water, en ijsjes en drankjes en een zonnig terras en horeca bij de hand. En niet te vergeten in de winter geweldig schaatsen over de plassen.

Maar plotseling was dit niet meer van deze tijd: het water was vies, het riet werd aangetast door al die zonaanbidders en recreanten. Dat kon echt niet meer. Er werden steeds meer eisen gesteld aan het zwemwater en de omgeving. En hoewel het college mooie plannen had voor het opknappen van De Viersprong, met niet te vergeten een fraai budget, is er na jaren gedoe en getouwtrek de stekker uit De Viersprong getrokken door de gemeente. Men werd gek van al die eisen die gesteld werden en die iedere keer weer werden uitgebreid.

Staatsbosbeheer wil hier namelijk een kwalitatief fraai natuurgebied, met bijzondere soorten riet. En daar past geen ‘volkse’ recreatie meer bij. Wel is er een speelbos aangelegd voor kinderen, verderop in het gebied. Je kunt er nog wel zwemmen, maar niet meer volop en via het strandje. Als zwemrecreatieplas heeft De Vierspong afgedaan. Tot verdriet van veel Dordtenaren.

En dat is bijzonder jammer. Want wat is nu heerlijker dan gratis zwemmen in de natuur, in een prachtige omgeving, waar je niemand tot last bent en geen omwonenden overlast bezorgt. Er komt nu een onderzoek naar waar we als Dordtenaren wel nog ergens op ons Eiland van Dordt kunnen zwemmen in natuurzwemwater.

De PvdA wil meer natuurzwemplassen, waar je gratis kunt recreeren en zwemmen, zonder overlast voor de omgeving. Zeker nu in deze tijd, waarin veel mensen nauwelijks fatsoenlijk rond kunnen komen. De Viersprong is dan ook een gemiste kans...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"