Zuid-Holland start een 'KennisSchakelPunt' voor kennis over zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) in een circulaire economie


In Zuid-Holland start een ‘kennisschakelpunt’ voor kennis over zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) in een circulaire economie. Diverse overheden en uitvoeringsdiensten uit de regio werken hier aan nieuwe kennis over gebruik van afval waarin ZZS zitten. Denk aan zonnepanelen die vervangen moeten worden.

DCMR Milieudienst Rijnmond neemt, in opdracht van de provincie Zuid-Holland, het voortouw in het kennisschakelpunt. DCMR brengt omgevingsdiensten, waterschappen, de provincie, gemeenten en kennisinstellingen samen om kennis te delen en verder te ontwikkelen. Enerzijds om reststromen die verontreinigd zijn met ZZS circulair te kunnen inzetten. Anderzijds om te voorkomen dat de aanwezigheid van deze stoffen in processen leidt tot niet herbruikbare afvalstoffen. Dat komt vaker voor dan je denkt. Zo zitten in zonnepanelen ook zeer zorgwekkende stoffen. Bij vervanging kunnen deze niet zomaar op een andere manier worden toegepast of naar de vuilstort worden gebracht. Hoe gaan we daarmee om?

Het kennisschakelpunt over ZZS en circulaire economie is een proeftuin om te ontdekken of een dergelijke samenwerkingsstructuur nuttig is bij grote vraagstukken waarvoor we staan.

(Uit Nieuwsbrief Provincie Zuid-Holland 22 april 2021) 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"