Gemiddelde schuld bedraagt 40.000 euro - Een buddy via een APP

Donderdag 13 september 2018 vond het congres Samen Tegen Armoede bij De Hoop plaats. Het was heel druk bezocht. Het dubbele van wat men had verwacht.

Ik bezocht de workshops over Schulden. Daar waren presentaties over projecten in Den Haag.
Gemiddeld heeft 1 persoon 40.000 euro schuld. 1 op de 5 Huishoudens leeft met schulden. Het hebben van schulden en het niet weten wat te doen is een groot taboe. Mensen schamen zich. Dat is de reden dat er pas heel laat hulp wordt gezocht. Als het echt uit de hand loopt.
Onze procedures helpen niet echt om mensen zo snel mogelijk te helpen hun financiele situatie weer op orde te brengen. Mantra blijft: hoe sneller erbij, hoe beter het is. Het vinden van de schulden blijft lastig vanwege privacy. Woningcorporaties mogen niet in hun huurcontract opnemen dat bij niet betalen van de huur de gegevens worden doorgegeven aan afdeling Schuldhulpverlening.

Steeds meer jonge mensen hebben schulden, vooral studenten. Men wil studenten helpen via scholen. Ook gaan buddy's tussen studenten wonen.

Er was ook een voorbeeld van een APP, FIKKS. Dit is voor mensen die digitale vaardig zijn. Via een APP kiezen ze een buddy. Snel en effectief kan er worden geholpen. Dit om te voorkomen dat er een schuldenberg ontstaat. Jeroen Dijsselbloem heeft zich aangemeld als buddy.

In sommige gezinnen komen heel veel hulpverleners. Uit de praktijk blijkt echter dat de quality of life niet toeneemt met veel hulpverleners. Het blijkt nog steeds lastig om bij multiproblem gezinnen te komen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar