Boekpresentatie: Lokale politiek als laboratorium

Vrijdagmiddag 18 december 2009 ben ik naar DuDok in Den Haag gegaan voor de presentatie van het jaarboek 2009 van de Wiardi Beckman Stichting (PvdA). De titel van het boek is: 'Lokale politiek als laboratorium', in de voetsporen van Wibaut en Drees. Voor de PvdA is de gemeentepolitiek het hart van de democratie. Dicht bij de mensen. Veel sociaal-democratische wethouders hebben een belangrijke rol gespeeld en spelen nog steeds een belangrijke rol in de ontwikkeling van steden en voorzieningen voor mensen. Democratie op lokaal niveau is voor de PvdA buitengewoon belangrijk. Beschreven worden de ontwikkelingen binnen de lokale democratie vanaf het interbellum tot nu. Steeds belangrijker wordt de relatie met maatschappelijke organisaties en het meer ruimte geven aan maatschappelijke initiatieven en stimuleren van buurtzorg. Ook steeds meer PvdA'ers nemen afstand van 'managerstaal'. 'De vloek van de technocratie'.
We moeten weer veel kritischer zijn en letten of het beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Geopperd werd of het begrip 'stadsburgers' niet een nieuw leven moet gaan krijgen.
En misschien moeten we weer gaan nadenken over gesubsidieerde arbeid. Niet iedereen is geschikt voor een reguliere baan, maar wil ook niet achter de geraniums gaan zitten. 'Sociale Economie'. Ik voel daar wel voor. In de verkiezingen ga ik voor: werk voor iedereen. Maar dan heb ik het over allerlei vormen van werk: regulier werk, vrijwilligerswerk maar ook gesubsidieerd werk. Werk geeft energie en houd je betrokken.
Het was voor mij een leerzame bijeenkomst. Altijd weer leuk om PvdA'ers uit het hele land te spreken. Het boek heb ik aangeschaft om te lezen tijdens het Kerstreces.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar