'De moderne oudere'

Woensdag 30 september 2009 was ik bij 'Prinsjesdag in Zuid-Holland 2009', in De Compagnie aan de Kuipershaven. Ieder jaar wordt dit georganiseerd door Zorgberaad Zuid-Holland Zuid met steeds een ander thema. Ditmaal ging het debat over 'De moderne oudere'. Het aantal ouderen groeit en een nieuw type oudere ontstaat. Dit is een oudere met meer wensen, een duidelijke eigen mening en meer financiële middelen. Na 3 inleidingen (meer marktwerking, meer collectiviteit, meer PGB) was er debat met: Hans Becker (Humanitas), Hugo van den Beld (Twynstra Gudde), Jos de Blok (Buurtzorg Nederland), Jan Heijkoop (Zorgberaad Zuid-Holland Zuid), Marcel Kaarsgaren (CSO Koepel Ouderenorganisties), Renske Leijten (Tweede Kamerlid SP), Anouchka van Miltenburg (Twee Kamerlid VVD), Kim Putters (Eerste Kamerlid PvdA), Adri Steenhoek (professor Erasmus Universiteit) en Jan de Vries (Tweede Kamerlid CDA).

juiHugo van den Beld pleitte voor meer marktwerking, Renske Leijten juist voor meer collectiviteit. Zij pleitte voor veel minder bureaucratie en juichtte toe dat de Ondernemingsraad in Deventer van een Zorginstelling de Raad van Toezicht naar huis had gestuurd vanwege verregaande financiële arrogantie.

Professor Adri Steenhoek stelde dat de vergrijzing helemaal niet voor veel meer extra kosten zorgde. Zorgkosten nemen toe, maar meer door medisch technische innovaties, waardoor veel meer mensen dan vroeger kunnen leven en ook lang kunnen leven met een handicap. Veel ziektes kunnen worden genezen. Maar dat kost allemaal veel geld. Er doordat er veel ouderen bij komen tot 2020 - die zich ook veel meer maatschappelijk zullen inzetten - zijn er ruim voldoende werknemers, i.p.v. een tekort.

Kim Putters pleitte voor veel meer PGB (Persoons Gebonden Budgetten). Dat geeft de mens meer keuze hoe hij/zij wil leven als hij/zij gebrekkig wordt.

Maar niet tenkoste van alles moet zelfstandig blijven wonen worden gestimuleerd. Zorgtehuizen moeten zeker niet verdwijnen, want als je er alleen voorstaat en gebrekkig bent, is beschutting en verzorging intern heel prettig en veilig. Voor mij was het een boeiende middag, vooral de nuchtere opmerkingen van de wetenschapper spraken mij aan. Die relativeerde heel erg de negatieve opvattingen over 'de kosten van de vergrijzing'. De mens moet weer centraal in de zorg en minder bureaucratie.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"