In 2021 is het wettelijk verplicht om per wijk een Warmteplan te hebben


Dinsdag 15 januari 2019 | Drechtsteden Dinsdag | Landvast Alblasserdam

Transitievisie Warmte 1.0

Deze avond werd een stand van zaken gegeven over de Energietransitie. Het ging met name over warmte. Het is een tussenvisie 1.0. Later in het jaar volgt de uiteindelijke visie 2.0. Het gaat nu over warmte. Later gaat het over de hele Energietransitie, incl. mobiliteit.

De regio werkt hard aan de nieuwe energieopgave. We zijn koploper. In 2021 is het wettelijk verplicht om per wijk een Warmteplan te hebben, met daarin aangegeven hoe huizen via andere bronnen verwarmd gaan worden. Voor bedrijven komt er een apart plan. Gemeenten krijgen in 2021 de bevoegdheid om besluiten te nemen over de uitfasering van het aardgas in woningen. Er komen dan ook financiele kaders. Een tijdspad wordt gemaakt dat aangeeft wanneer wijken van het aardgas afgaan.

HVC legt het Warmtenet aan in Dordrecht en beheert het. De Woningcorporaties zijn de startmotor van de warmtetransitie. Stedin is de netbeheerder, transporteert de energie: electriciteit en gas. Stedin is monopolist en noemt zich een onafhankelijke partij, die goed kan helpen om de juiste beslissingen te nemen. In de gebouwde omgeving is 80% gas en 20% electriciteit. De helft van alle woningen zijn van woningcorporaties. Vandaar dat zij de startmotor worden in de warmtetransitie.

Volgens Stedin zal het ongeveer 17 jaar duren voordat alles ervoor is aangepast.
Onzeker is nu hoe de ontwikkelingen gaan met groen gas en waterstof.

Woningcorporaties willen veel: een betaalbare woning in een nette buurt. Men vindt dat (een groot deel van) de Verhuurdersheffing moet worden aangewend voor het geschikt maken van woningen voor de energietransitie. Men wil ook niet dat de lasten voor bewoners door de energietransitie omhoog gaan. "De woonlasten mogen niet meer worden dan voorheen".
Voor de PvdA is dit ook een belangrijk punt.

Veel woningen zijn slecht geisoleerd. Met andere woorden er moet meer gebeuren dan alleen andere energiebronnen aanleggen, wil de bewoner profijt hebben van minder energiegebruik en lagere lasten.

De Duurzaamheidsfabriek is een sterke partner bij de energietransitie. Vooral wat betreft de samenwerking met bedrijfsleven en onderwijsinstellingen om opleidingen te verzorgen die aansluiten op de behoefte aan werknemers die de transitie mogelijk moeten maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"