Rapport Deetman: Meer pragmatische samenwerking in de Drechtsteden

Gemeenteraad dinsdag 16 januari 2019 | Stadskantoor | Rapport Deetman over regionale samenwerking

Rapport Deetman en Zienswijze college Dordrecht
Eerst was er het rapport Berenschot, met 3 aanbevelingen m.b.t. de Drechtsteden samenwerking: 1) minder regionale samenwerking; 2) meer samenwerking; 3) opheffen.

De commissie Deetman die de aanbevelingen van Berenschot verder ging uitwerken kwam eveneens met een rapport en aanbevelingen. Dit rapport plus de Zienswijze van het college werd dinsdagavond besproken in de gemeenteraad. De raad werd geconsulteerd. Burgemeester Kolff beloofde alle reacties die tijdens de discussie werden gegeven mee te nemen in de verder uit te werken Zienswijze.
Commissie Deetman heeft ervoor gekozen om de variant van minder samenwerking uit te werken. Minder, maar wel meer pragmatische en effectieve samenwerking adviseert Deetman.

Wat is het knelpunt in de praktijk van de huidige samenwerking? Veel tijd en energie wordt gestoken in het opstellen van plannen en visies. Maar de uitwerking laat regelmatig te wensen over. Er gebeurt nu te weinig. Besluiten worden regionaal genomen - door Drechtstedenbestuur en Drechtraad - maar het komt nogal eens voor dat de steden zich bij de uitvoering niet altijd even betrokken voelen. De Groeiagenda (regionaal vastgesteld) staat nu centraal in het beleid en uitvoering. Maar steden wijken ervan af, zeker als het gaat over het aantal en type extra woningen die erbij gebouwd gaan worden de komende tijd.

Deetman stelt voor alleen grote visies (metavisies) regionaal voor te bereiden en vast te stellen. Inclusief afspraken over mensen, middelen en financien. De uitvoering van de visies en plannen wordt dan uitdrukkelijk overgelaten aan de gemeenten. Gemeenten kunnen dan zelf kiezen met wie ze gaan samenwerken, bijv. met 1 of meer andere steden, en met welke private partijen. Zoals bij de ontwikkeling van de Spoorzone. Dordrecht en Zwijndrecht voeren dit uit. Daar hoeven niet alle 7 Drechtsteden bij betrokken te worden. Dan zullen gemeenten zich veel meer gebonden voelen aan besluiten die zij nemen, schat Deetman in. Draagvlak voor meer overdracht van bevoegdheden op Ruimtelijk Economisch beleid ontbreekt bij de gemeenten.
Gemeenten moeten elkaar ook aanspreken als een gemeente niet doet wat het heeft toegezegd.
Er moet een 'aanspreekcultuur' komen.

De Drechtraad gaat minder vergaderen, max. 5 maal per jaar. Ook de ondersteuning van de regionale griffie moet hierop aangepast worden. Er komen wel regionale bijeenkomsten over onderwerpen en thema's die regionaal spelen. Voor iedereen toegankelijk.

Cor van Verk zei dat de PvdA niet is enthousiast over rapport Deetman. Het is geen oplossing voor het probleem dat steden zich niet houden aan regionaal gemaakte afspraken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"