De Big Five van effectief verduurzamen en voorkom verspilling...

GENIETEN VAN HET LEVEN TUSSEN TEKORT EN TEVEEL




In de fraaie lommerrijke tuin van de EIKENHOF vond weer een KlimaatBorrel plaats op woensdagmiddag 21 juni 2023. Gastspreker en klimaatactivist FRITS LAKEMEIER kwam plotseling verkleed op met o.a. een aardbol op zijn hoofd. "We hebben er maar één."

Frits vertelde op inspirerende wijze over brede welvaart, de SDG’s (Sustainable Development Goals) en over de Donut-economie. De aarde bestaat al miljarden jaren, maar de mens bewoont de aarde nog maar enkele duizenden jaren. En in die korte tijd heeft de mens flink huis weten te houden, wat leidde tot klimaatcrisis. Wat kunnen wij nu doen?

Volgens Frits leven we in het antropoceen, het tijdperk waarin het aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van onze menselijke activiteit. De mens is verantwoordelijk en moet dit ook zelf oplossen.

“We kunnen allemaal wat doen”, aldus Frits, om de situatie op aarde flink te verbeteren. "Alles heeft impact. Onze manier van produceren en consumeren. De VN Duurzaamheidsdoelen zijn zijn kompas. Die streven een gezonde en sociale economie na, waarin we de aarde veel minder belasten en uitputten. Frits raadde ons aan de film 'Breaking Boundaries' op Netflix te bekijken." 

"We moeten elkaar helpen en stimuleren om het goede te doen". Er zijn al Klimaat Cursussen en Klimaat Workshops, zoals bij het IVN en Humanistisch Verbond. Waarin je (elkaar) leert hoe je zo min mogelijk de aarde belast en toch gezond en sociaal kunt leven. Kies voor een duurzame leefstijl. Help organisaties en andere mensen met je tijd en/of geld.

Frits liet de voetafdrukken zien van een aantal bezoekers. Wat zijn de gevolgen van je eigen gedrag op je omgeving. Het gaat dan om hoe je zelf consumeert (voedsel, kleding, electronica), etc. We bleken keurig te scoren, namelijk onder het landelijk gemiddelde. Je kunt je eigen voetafdruk meten via zuidhollansevoetadruk.nl

De Big Five van effectief verduurzamen en voorkom verspilling: Minder spullen kopen (meer tweedehands, repareer, gebruik langer, recycle); Eten en Drinken (vooral plantaardig, kies lokaal en uit het seizoen); Vervoer (loop, fiets, OV, deel electrische auto's, of doe je auto weg, vermijd vliegen); Wonen (compact, goed geisoleerd huis, duurzame energie, vermijd (ver)bouwen). 

Frits pleitte ervoor om in de Drechtsteden alle initiatieven in kaart te brengen, zodat men weet wat er allemaal al is en hoe je met elkaar in kontakt kunt komen. De KlimaatCoalitie Dordrecht wil hier haar steentje aan bijdragen. We houden je op de hoogte.

Het was een zomerse en boeiende middag, die werd afgesloten met duurzame hapjes en drankjes van het eiland en vele gesprekken met elkaar. 

We wensen iedereen een fijne zomer, dicht bij of ver weg...

Lees ook het artikel op Dordrecht.net

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"