Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar


Zaterdag 8 juli 2023 rond 10.45 uur begon weer het storten van de emmertjes met vervuilde grond op het voorplein bij Chemours door de Actiegroep en door onder meer Mohamed Chahim (PvdA Europarlementarier), Anne Koning (PvdA Gedeputeerde) en Adem Mustafa (PvdA Statenlid). Ca. 120 mensen waren gekomen.

Met korte speeches werd verteld hoe vanuit Europa en de Staten de zeer zorgwekkende stoffen steeds strakker gaan worden aangepakt. Met uiteindelijk resultaat 0-uitstoot.

Hierna gingen we om 12.30 uur met en grote groep naar het Wantijpaviljoen om verder af te stemmen. Onder leiding van Hans Spigt gingen we in gesprek en werden er afspraken gemaakt. Het belang van het met elkaar samenwerken - Provincie (bevoegd gezag), gemeenten en regio - werd door iedereen sterk benadrukt. Deze bijeenkomst was de aftrap daarvan.

Mohamed Chahim (PvdA Europarlementarier) verwacht dat in Q4 het wetsvoorstel komt in het Europees Parlement om alle PFAS-stoffen te gaan verbieden. In diverse regio’s in de EU zijn er zeer vervuilende chemiegiganten waar dezelfde problematiek speelt. Maar niet iedereen wil een veel strengere aanpak, bang voor verlies van werkgelegenheid. Maar Mohamed heeft goede hoop om uiteindelijk met een goede wetgeving te komen. Vanuit zijn positie kan hij daar invloed op uitoefenen.

Ook zijn er afspraken gemaakt t.a.v. de aanpak van Chemours en de zeer zorgwekkende stoffen, met name PFAS:

1) Er komt een Hoorzitting in het najaar. Adem Mustafa (PvdA Statenlid) is hiermee bezig, samen met andere partijen in de Provincie. De voorbereidingen zijn in gang gezet. Men wil de Hoorzitting in Dordrecht houden. Onderzocht wordt wie er komen spreken, welke deskundigen worden gevraagd en welke informatie gebruikt gaat worden.

2) Mohamed gaat een bustrip naar het Europese Parlement in Brussel organiseren voor mensen uit de Drechtsteden, met Statenleden, raadsleden en Gedeputeerden, ook in het najaar.
Dit is een dringend politiek onderwerp, dat de links - rechts scheiding overstijgt. Geprobeerd moet worden om met zoveel mogelijk verschillende politieke partijen naar Brussel te gaan.

3) Gewerkt wordt aan een centraal informatie-opslagpunt waar alle informatie voor de Drechtsteden en Staten kan worden verzameld, en kan worden gevonden.

4) Joop Keesmaat (Actiegroep Gezondheid voor Alles) gaat in gesprek met de gedeputeerde Zevenbergen (Vergunningverlening) over strengere regels bij Vergunningverstrekking om snel te komen tot 0-uitstoot.

5) Er komt een APP voor alle raadsleden in de Drechtsteden, aangevuld met Statenleden. Ruben Schilt (commissielid PvdA Dordrecht) organiseert dit.

6) Raadsleden in de Drechtsteden en Statenleden zullen hun informatie gaan delen met elkaar, zoals welke moties worden er ingediend, welke acties worden er georganiseerd, etc.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"