Bijzondere herdenking 100e geboortedag Lenie Dicke: "Mijn tante had veel last van schuldgevoelens vanwege de represaille maatregelen"

Woensdagochtend 9 februari 2022 waren veel leden van de familie Dicke, belangstellenden, Museum 40-45, en wethouder van der Linden aanwezig om te herdenking dat verzetsstrijdster en een Dochter van Dordrecht Lenie Dicke 100 jaar geleden was geboren. 100 Jaar geleden was allemaal nog onbekend hoe de kleine Lenie zich zou ontwikkelen.

Namens de Initiatiefgroep Dochters en Zonen van Dordrecht heette ik iedereen van harte welkom. Hans Berrevoets als ceremoniemeester en lardeerde de verhalen met een blik in de geschiedenis. Freek Dicke speelde prachtig op zijn gitaar tussen de verhalen door.

Volgens zoon Otto Kouwen vocht Lenie tegen de nazies, en niet tegen de Duitsers. Nu zou je zeggen dat ze radicaliseerde en een terroriste was. Ook zag Lenie hoe kwetsbaar de vrede is. De Jodenvervolging hield haar erg bezig. Ze was principieel, ze streed tegen nazisme en racisme. Nu zie je extreem-rechts weer opkomen. "Dit is niet het land waar Lenie in zou willen leven".
Otto vindt dat we Lenie moeten herdenken, maar ook iets leren van de geschiedenis."Wat zou ik hebben gedaan, want je doet het nu".

Maaike Dicke, nichtje van Lenie, vertelde dat tante Lenie nr. 9 van 11 kinderen was. Maaike had wel 30 ooms en tantes. Lenie had veel last van schuldgevoelens vanwege de represaille maatregelen en het laten verbranden van het familiehuis aan de Prinsenstraat. Omdat wij was bevrijd uit de gevangenis. Volgens Maaike was haar tante gesloten over haar oorlogsverleden. "Ze was bescheiden en optimistisch".

Wethouder van der Linden vond het vreemd dat er op de locatie van het huis in de Prinsenstraat nu een parkeerplaats is en dat niets doet denken aan het verleden dat hier heeft plaatsgevonden. Hij vindt dat er een markant gedenkteken moet komen, met bijvoorbeeld een foto van het huis met de informatie erbij.

Ed Vermeulen van Museum 40-45 wil met de familie Dicke en anderen de tentoonstelling inrichten over de Vrouwen in het Verzet, met een belangrijke rol voor Lenie Dicke. 

Daarna gingen we naar het familiegraf van Lenie, en werden bloemen gelegd. 

Ik vond het een hele bijzondere en mooie bijeenkomst.

Met dank aan de Essenhof, die de Koffiekamer belangeloos ter beschikking heeft gesteld.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag