"Ga maar een weerbaarheidscurus volgen..."


In de Adviescommissie Bestuur & Middelen vroeg ik namens de PvdA aan de burgemeester in de Adviescommissie Bestuur & Middelen van woensdag 8 september 2021:

"Uit de stad krijgen we klachten van vrouwen die ’s avonds bij het gewoon naar huis lopen lastig gevallen worden door mannen, die bijvoorbeeld langdurig meerijden naast de vrouw met een auto, en vervelende opdringerige dingen zeggen. En de vrouwen blijven volgen.

Soms kan de vrouw foto’s maken van een kenteken.

Aan de politie worden dan de klachten doorgegeven, met foto's. Tot grote verbijstering van de vrouwen is de reactie van de politie: "Sorry wij hebben hier geen tijd en menskracht voor, gaat u maar een weerbaarheidscursus volgen."

Is dit bekend bij de portefeuillehouder en de Driehoek? Wat vindt u hiervan? En wat gaat u eraan doen?

Ook GroenLinks en VVD stelden ook vragen over straatintimidatie.

Reactie Burgemeester Kolff: "Dit hoort niet voor te komen. Straatintimidatie hoort niet thuis in Dordrecht. Dit probleem komt niet voor in de prioriteiten van de raad. In het Integraal Veiligheidsplan."

(PvdA had al een tijd geleden aangegeven dat de veiligheid op straat - met name onder jongeren en vrouwen - besproken moet worden. Ook GroenLinks en VVD hebben het aan de orde gesteld.)

De burgemeester kondigde een Enquete/Bewonerspanel aan: met Focusgroepen gesprekken plannen, zoals jongeren, vrouwen, ouderen, lhbtiq'ers en mensen met een beperking. In december moet dit zijn afgerond, en moet het een helder beeld geven. De burgemeester wil geen Meldpunt, na voorstel VVD.

Op de vraag van PvdA: wat doet de politie ermee, zei de burgemeester dat hij navraag had gedaan bij de politie. Volgens de heer Kolff waren er recent geen aangiftes gedaan. Maar als er aangifte wordt gedaan, met duidelijke input van filmpjes en fotoos, dan moet het worden opgepakt. Maar als de politie niets doet, dan gaat de burgemeester er zelf achteraan. "Mensen kunnen zich dan bij mij melden".

Bekijk ook het artikel in AD/DE DORDTENAAR van vrijdag 10 september 2021


PETITIE

Inmiddels is er een Petitie gestart: https://veiligehaven078.petities.nl

Wij zijn er klaar mee. Jij ook? Teken dan nu deze petitie zodat we ons gezamenlijk sterk kunnen maken over het feit dat straatintimidatie wél een groot probleem is. Ook in Dordrecht, al denkt de gemeente van niet. Een probleem waar enorm veel vrouwen en mensen op dagelijkse basis last van hebben.

Teken ook...

(Illustratie van de Veiligehaven078.petities.nl)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"