Opnieuw toestemming voor extra opslag ziekenhuisafval door coronavirus bij Indaver in Dordrecht, op verzoek van Zavin


De provincie Zuid-Holland geeft opnieuw toestemming om tijdelijk extra ziekenhuisafval op te slaan vanwege het coronavirus. Het gaat om 300 containers op een locatie in Dordrecht. Dit is nodig omdat ziekenhuizen veel meer afval hebben. Denk aan mondkapjes, schorten en handschoenen.

Normaal gesproken wordt het Nederlandse ziekenhuisafval grotendeels door Zavin in Dordrecht verbrand. De rest wordt geëxporteerd naar een verwerker in België. Er is door het coronavirus meer afval. Daarnaast heeft België aangegeven geen Nederlands afval meer te kunnen verwerken. Zij hebben hun verbrandingscapaciteit nodig voor verwerking van het eigen Belgische ziekenhuisafval. Zavin krijgt daardoor meer afval te verwerken. Om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen kunnen blijven afvoeren, is een extra plek gezocht om afval tijdelijk op te slaan. In april van dit jaar gaf de provincie hier ook al tijdelijk toestemming voor.

Voorwaarden voor veiligheid
Voor de opslag is een tijdelijke oplossing gevonden bij Indaver, een stortplaats in Dordrecht. Hier zijn zowel de faciliteiten als de ruimte om gesloten containers met regulier ziekenhuisafval veilig op te slaan. Er komt gedurende een half jaar plek voor 300 containers. Uiteraard moet daarbij aan voorwaarden voor veiligheid worden voldaan: zo moet de brandveiligheid geborgd zijn en de bodem zijn afgeschermd. Het verzoek van Zavin is dan ook zorgvuldig getoetst door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Dordrecht.

(Tekst en Illustratie Uit Nieuwsbrief Provincie Zuid-Holland 16 december 2020)

Reacties

Populaire posts van deze blog

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar