30 - 30 - 30: 30 dagen per jaar - 30 graden - vanaf 2030

Dinsdagmiddag en -avond was er Drechtsteden Dinsdag in het gemeentehuis van Papendrecht. Het begon met een uitgebreid programma met de Provincie Zuid-Holland. Het was een kennismaking met programma's van de provincie op het gebied van mobiliteit en klimaat.

De agenda van de provincie is: Slimmer - Schoner - Sterker.
Men wil de best bereikbare provincie van Nederland worden. Er is een forse groeiagenda met 10 duizenden woningen erbij in de Drechtsteden. Belangrijk is nu om te bepalen waar al die nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Meer woningen betekent ook meer verkeer. Voorkomen moet worden dat de boel vastloopt.
Met het rijk zijn gesprekken om de A15 te verbreden. De N3 wordt aangepakt.

Vanaf 2014 komen er 6 sprinters per uur richting Den Haag. Gecombineerd met lightrail kunnen er dat 13 per uur worden.
Ik vroeg of dat niet ten koste gaat van de Intercity treinen. Maar dat zou niet het geval zijn. Dordrecht heeft 4 sporen richting Rotterdam. Voldoende voor intercitytreinen en lightrail/sprinter treinen.

Steeds meer binnenvaartschepen gaan eletrisch varen. Dordrecht en regio krijgen een fors aantal electrische bussen. Ingezet wordt op uitbreiding waterbus, fiets en vervoer op maat zoals de Belbus (van deur tot deur reizen).
Ook de provincie maakt zich zorgen om het vervoer van gevaarlijke stoffen dwars door Dordrecht en Zwijndrecht. Dit vervoer moet verminderen, ofwel om de steden heen worden geleid.

Veel energie en budget wordt gestoken in de klimaatadaptatie. Acties als SteenBreek (geen stenen maar groen) worden gesteund. De gemeente Zwijndrecht had veel bomen voor burgers beschikbaar gesteld. Dit was een succes: er kwamen veel inwoners om de bomen op te halen en in hun tuin te planten.

Zorgen zijn er om de bodemdaling. In ieder geval moeten de dijken worden verhoogd. Gedacht wordt ook om van het riool los te gaan. Meer wateropvang mogelijkheden maken is noodzakelijk, aldus de Provincie.

Het gasloos worden moet met beleid gebeuren. Helemaal alles electrisch is geen optie vanwege het risico van overbelasting van het electriciteitsnet.

De Provincie hanteert: 30 - 30 - 30.
Dat betekent: 30 dagen per jaar - 30 graden - vanaf 2030.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar