College geeft geen garantie voor ligplaatsen voor 10 historische schepen in Dordrecht


Al jaren wordt er gesproken over de historische schepen van het Burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch. Al die tijd ging het over het aantal schepen. En al die tijd kwam er geen oplossing. Dit is voor Burgerinitiatieven praktisch niet meer te doen.
Veel eerder moeten Burgerinitiatieven ondersteuning krijgen van ambtenaren. Waardoor er snel duidelijk wordt wat de kansen en knelpunten zijn. Afspraken met betrokken partijen kunnen dan worden gemaakt over de realisatie.

Jammer genoegd wordt Drechtstadboer niet meegenomen in de Ontwikkelvisie voor Amstelwijck (woningbouw en andere functies) en Stichting Leefwerf De Biesbosch moet nog langer wachten op duidelijkheid.

Na jaren praten over historische schepen in de wateren rondom Stadswerven kon ook dinsdagavond 19 december 2017 in de gemeenteraad wethouder Sleeking geen garantie geven voor 10 schepen. De Provincie had hierom gevraagd voor 1 januari 2018. De Provincie zou dan een Varend Erfgoed subsidie geven van 200.000 euro. De Provincie vindt het belangrijk dat historische schepen ligplaatsen krijgen in ons gebied. Er is veel vraag naar ligplaatsen. Die 2 ton zijn we nu waarschijnlijk kwijt. En dat is zonde.

Wel is er door de gemeenteraad een amendement aangenomen om gefaseerd die 10 schepen mogelijk te maken, te beginnen met 5 historische schepen in de Zuidelijke Insteekhaven op de Stadswerven, plus de Rene Siegried en de Veerdienst 3. Later wordt dan bekeken of de overige schepen in andere havens terecht kunnen, als ze niet in de wateren rondom de Stadswerven geplaatst kunnen worden.
In mijn ogen had de wethouder dan ook best die garantie kunnen geven aan de provincie, want uiteraard duurt de realisatie jaren, en had je uitzicht op 2 ton subsidie.

Met bewoners op de Stadswerven heb ik een gesprek gehad. Zij willen betrokken worden bij en meedenken met het Burgerinitiatief in de Zuidelijke Insteekhaven.

Foto van Zuidelijke Insteekhaven op de Stadswerven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"