Provincie en DuPont/Chemours willen geen bloedtesten bij omwonenden

























Dit vertelde Erik Meijer - directeur DuPont/Chemours - op de bijeenkomst voor omwonenden in de theaterzaal van de Merwelanden, woensdagavond 11 mei 2016. De avond was georganiseerd door het bewonerscomite Merwedepolder.

Erik Meijer vertelde over PFOA, de risico's, etc. Hij vertelde dat het RIVM niet heeft geconstateerd dat er grenswaarden zijn overschreden. "DuPont heeft zich altijd aan de normen gehouden".
DuPont heeft volgens Erik een hele goede naam opgebouwd wat veiligheid en zorgvuldigheid betreft. Erik zei dat de emissies van PFOA altijd binnen de normen zijn geweest. Eerst zei hij dat er geen causaal verband is tussen de uitstoot van PFOA en het krijgen van bepaalde typen kanker. Later zei hij dat het niet was aangetoond, wat heel iets anders is. Omdat zijn verhaal lang duurde, werden de aanwezige bewoners onrustig, en reageerden hun ongenoegen op Erik af. 

Zij kwamen met hun persoonlijke ervaringen, en wilde nu weleens weten of zij werkelijk gevaar hebben gelopen. Zij vertrouwen het niet meer. Volgens Erik is er geen risico. Maar op de vragen van bewoners of DuPont bloedonderzoeken bij de omwonenden wil laten uitvoeren, antwoordde Erik dat DuPont/Chemours dit niet doet, omdat de Provincie (toezichthouder) dit ernstig ontraadt. "Overheden willen het niet, dus doen wij het niet", aldus Erik. Dit viel totaal verkeerd bij de aanwezigen. Want waarom geen bloedonderzoeken willen uitvoeren als je zegt dat alles veilig is, dan kun je dat toch aantonen met die bloedtesten? Aldus de zaal.

Het RIVM wil verder onderzoek doen, en start met een steekproef bloedonderzoek nog voor de zomer. Eind dit jaar zullen waarschijnlijk de resultaten hiervan bekend zijn. Bij de steekproef worden willekeurig een aantal bewoners uitgekozen, en de gegevens worden losgekoppeld van de persoon (geanonimiseerd). Het wordt een wetenschappelijke analyse van het gebied, de mensen zelf ontvangen de individuele uitslagen niet.
  
Namens de PvdA Statenfractie was Willem Minderhout aanwezig. Hij heeft vragen aan de gedeputeerde (SP'er Rik Janssen) gesteld over de risico's bij DuPont, met name ook dat er maar 1 route is van en naar DuPont, zodat dan bij een eventuele calamiteit er maar 1 vluchtroute is en 1 aanrijroute voor de Brandweer. Ook heeft hij aangedrongen op het uitvoeren van bloedtesten bij omwonenden die dat willen. Maar de Provincie houdt de boot af.

De PvdA wil wel dat er bloedtesten komen voor omwonenden die dat willen. Dit kan veel onrust wegnemen en meer duidelijkheid geven. Nu blijft het vaag voor veel bewoners.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar