Eerste voorzichtige stappen richting Streekomroep

Lokale omroepen hebben het moeilijk, ook RTV Dordrecht. Door zware bezuinigingen wordt het steeds lastiger om dagelijks uitzendingen te verzorgen, en actueel nieuws te brengen. RTV Dordrecht organiseerde dan ook donderdagavond 26 mei 2016 in het DaVinciCollege een Mini-Symposium "VAN LOKAAL NAAR STREEKOMROEP", onder leiding van Ben Corino.

De directeur van OLON/NLPO (Streekomroepen) Bernard Kobes en mevrouw Lydia Jongmans namens de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) gaven ieder een presentatie over dit onderwerp. Ook de VNG houdt zich bezig met hoe je lokale omroepen nieuw leven in kunt blazen, wat ook betaalbaar is.

NLPO adviseerde een Streekomroep voor de Drechtsteden. Het gebied is groter (belangrijk voor sponsors/adverteerders
) en je kunt meer doen. Hij ziet een mix van vrijwilligers en een paar professionals als een goede balans. Hij schat dat je ongeveer een half miljoen hiervoor nodig hebt, waarvan ongeveer de helft dan door eigen inkomsten wordt verzorgd en de andere helft aan subsidie.

VNG vindt dat samenwerking tussen steden en omroepen noodzakelijk is, anders houden lokale omroepen op te bestaan. De VNG heeft een z.g. Change Force, die kan helpen bij het bekijken wat mogelijk is. Je moet met elkaar een Convenant afsluiten en ervoor gaan. Wettelijk is de samenwerking nog niet afdwingbaar.

De aanwezige lokale omroepen uit de Drechtsteden gaven aan wel bereid te zijn hierover met elkaar in gesprek te gaan, de een wat enthousiaster dan de andere.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar