1 Loket dat de toegang regelt tot de diverse voorzieningen voor minima

Vrijdag 16 oktober 2015 werd in het Dordrechts Museum het landelijk congres gehouden van de Voedselbanken. Ook in Dordrecht zijn er ca. 300 huishoudens die een beroep moeten doen op een wekelijks pakket van de Voedselbank als een noodzakelijke aanvulling op hun inkomen. Veelal door schulden - mede veroorzaakt door de economische crisis - komen mensen in financiele problemen. "Voedselbanken zijn het vangnet van landelijk beleid", werd door een van de sprekers gezegd. Voedselbanken worden gerund door vele vrijwilligers, niemand ontvangt een salaris. Zij bestaan van particuliere giften en faciliteiten die organisaties en ondernemingen bieden. Overheden verstrekken geen subsidies. Grote bedrijven als Lidl, CocaCola, Supermarkten, Kellogs, geven flinke hoeveelheden artikelen die niet bederven. Dat was ook een van de peilers voor de Voedselbanken: tegengaan van verspilling van eten. Maar door een steeds efficientere bedrijfsvoering van bedrijven gaan bedrijven minder artikelen aanleveren. Via het landelijk distributiecentrum en de regionale distributiecentra worden de lokale voedselbanken bevoorraad. Je kunt niet rekenen op vaste hoeveelheden, per keer wisselt de aanvoer van de producten. De lokale voedselbanken hebben hun eigen netwerk van leveranciers (supermarkten, boeren, bedrijven) die voedsel aanleveren en ondersteuning bieden in de vorm van materialen (gebruik busjes, benzinepasjes, gebruik ruimten, etc.).

Noodfonds voor Urgente Noden in de Drechtsteden - bij monde van Ton Wulfert - gaf een goed overzicht van de functie en het waarom. Dit fonds kan snel - als het moet binnen 24 uur - financiele hulp bieden in acute nood. De Drechtraad is kort geleden accoord gegaan met een Drechtsteden Bureau van de Stichting Urgente Noden Nederland. Er komt een eigen bestuur en een eigen organisatie, die gebruik gaat maken van het landelijke fonds. Clienten zelf kunnen geen beroep doen op het Fonds. De aanvragen lopen via organisaties.

Bij de discussie met de aanwezigen bleek er grote behoefte te bestaan aan 1 loket, dat de toegang regelt tot de diverse voorzieningen die er zijn voor mensen die moeilijk rond kunnen komen van hun kleine inkomen. Bij Sociale Dienst, Stichting Leergeld, de Voedselbank, bij het SMS Kinderfonds moeten dezelfde mensen steeds opnieuw met hun hele financiele administratie aantonen of zij in aanmerking komen voor een voorziening. Als dat meer centraal wordt opgepakt - regierol voor gemeente - dan is de financiele situatie bekend en kan veel sneller bekeken worden waar iemand voor in aanmerking komt. Een knelpunt hierbij is de privacy, die moet goed worden gewaarbord. De client moet zelf toestemming geven om zijn/haar gegevens ook te gebruiken voor mogelijke andere voorzieningen.






Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"