Eerste Huishoudschool (1901) in Steegoversloot was revolutionair

Zei Herman Pleij (emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde) in het Energiehuis tijdens de presentaite van de Atlas voor Gemeenten op woensdagmiddag 27 mei 2015. In de wereld van toen wilde men dat vrouwen - die voornamelijk in het gezin werkten - hun moederschap, het zorgen voor het gezin en hun verantwoordelijkheidsgevoel ook beschikbaar gingen stellen buiten het gezin: een soort maatschappelijk moederschap. Dit was een voorbeeld om de wereld te verbeteren. Vrouwen moesten de wereld in, via deze Huishoudschool, dat was toen heel progressief. Later vond men dit vertrutting.

Dit voorbeeld gaf Herman om te laten zien dat mensen van nu honger hebben naar verhalen, verhalen geven identiteit, en maken de verbinding met vroeger en nu. Volgens Herman wordt nergens ter wereld zoveel thuis bevallen als in Nederland. Moet eigenlijk ook Wereld Erfgoed worden.

Nederland is een gemaakt land. God schiep de wereld, en Nederland schiep zichzelf. Er is hier geen echte natuur, wel landschap (gemaakte natuur). Land teruggeven aan de natuur is volgens Herman dan ook belachelijk.

Na de oorlog wilde Nederland helemaal vernieuwen, bestuurlijk maar ook in de ruimtelijke ontwikkeling. Vooral vanaf de jaren 60 heeft een kaalslag in oude binnensteden plaatsgevonden. Veel historie is toen verdwenen. 'Ouwe meuk", noemde men het toen. Terwijl nu hebben de historische steden "goud in handen".

Andere sprekers gaven aan dat historische steden het het beste doen. Mensen willen daar graag wonen. De trek naar groene kernen, weg uit de vieze en overvolle grote steden, is gestopt. Mensen willen tussen cultuur, historie en voorzieningen wonen. Amsterdam is de top, direct daarna Maastricht en Utrecht.

Dordrecht staat in de Atlas voor Gemeenten op de 17e plaats. Klimt langzaam omhoog.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"