Zuidelijke Randstad op bezoek bij Europees Parlement - meer welvaart in de regio

Ruim 50 bestuurders (ook uit Dordrecht/Drechtsteden) uit de Zuidelijke Randstad kwamen op 21 januari 2015 bijeen in het Europees Parlement voor een inspiratievolle presentatie van de regio in Brussel. Vertegenwoordigers van de regionale en lokale overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven gingen in gesprek met Europese partners om samenwerking te versterken en te verdiepen.

Leden van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU juichen de samenwerking toe.

“Het werkbezoek was een succesvol startschot voor de Europese actielijn van de Economische Programmaraad Zuidvleugel (EPZ)”, stelt Bas Verkerk, burgemeester van Delft en bestuurlijk trekker van deze actielijn. “Versterkte samenwerking en bundeling van krachten van overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven richting de EU op actuele Europese dossiers is van groot belang om de concurrentiekracht en welvaart in de regio te vergroten. Daar gaan we nu met elkaar op doorpakken.”

Samenwerking tussen de havens
“Brussel bindt en verbindt”, aldus gastheer en Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. Hij benadrukte dat de intrinsieke kracht van de Zuidelijke Randstad met zijn haven en innovatiepotentieel zowel de Europese, de Nederlandse als de regionale zaak vooruit kan helpen. Hiertoe dienen maatschappelijke kansen echter wel gecreëerd en verzilverd te worden, bijvoorbeeld op het terrein van verduurzaming van mobiliteit, vergrijzing, luchtkwaliteit en geïntegreerd stedelijk beleid. Ook collega-Europarlementariër Kathleen van Brempt pleitte voor een versterkte samenwerking tussen de havens en de steden van de Zuidelijke Randstad en Vlaanderen, juist nu maatschappelijk relevante zaken als duurzaamheid, industriële ontwikkeling en leefmilieu in toenemende mate onder druk staan.

Parelketting
Volgens commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland Jaap Smit heeft de Zuidelijke Randstad “alles in handen om een parelketting van sterke clusters aan elkaar te rijgen”. Twee clusters die tijdens het werkbezoek werden gepresenteerd illustreren dat de Zuidelijke Randstad een Europese, stedelijke en maatschappelijke proeftuin van innovatie is.

In de Medical Delta doen meer dan 35 partijen uit de Zuidelijke Randstad met elkaar baanbrekend onderzoek naar bijvoorbeeld de vroegtijdige opsporing van kankercellen. Ook maken Erasmus Universiteit Rotterdam, het UMC Leiden, TNO en de TU Delft samen met 140 partners uit acht andere Europese landen deel uit van het InnoLife consortium. Dit consortium is door het European Institute of Innovation and Technology officieel erkend als Knowledge and Innovation Community (KIC).

Het Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland bestaat uit 25 publieke en private partijen. Het bureau ontwikkelt momenteel een ‘warmterotonde’ waarop het aanbod van warmte (industrie, aardwarmte) aangesloten kan worden op de vraag naar warmte van steden en de tuinbouw in de Zuidelijke Randstad. Tientallen grote en kleine warmteaanbieders kunnen op deze manier bijdragen aan een duurzaam en robuust (her)gebruik van energie en warmte.

Onder meer via dit soort onderscheidende projecten en clusters levert de Zuidelijke Randstad een constructieve bijdrage aan Europese maatschappelijke uitdagingen op weg naar 2020.

Reacties

Populaire posts van deze blog

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar