Tijdelijke wordt het nieuwe "definitieve"

Werd gezegd tijdens het werkbezoek aan Amsterdam Noord (het NDSM) terrein. Raadsleden, wethouders, ambtenaren en initiatiefnemers van diverse activiteiten (creatieve broedplaatsen) gingen mee. In de bus naar Amsterdam gaven deze laatsten een toelichten op hun activiteiten. Centraal stond deze dag het gebruik van lege gronden en gebouwen.
Op het immense terrein van de NDSM ontvingen we informatie over de werkwijze in Amsterdam.
De nieuwe ondernemers moeten zich voortdurend bewijzen dat zij meer doen dan alleen 'hun hobby' bedrijven, en dat een activiteit wel degelijk uit kan groeien naar een succesvolle onderneming (zoals Uber, nieuwe foodmarkets, etc.)
We hebben een enorme hal bezocht, waarin allemaal units waren gehuurd door kleine ondernemingen, en we bezochten bedrijfsunits aan het water in een soort stacaravans. Creativiteit staat centraal. Out of the box denken. De kunst is om een verdienmodel te ontwikkelen met jouw idee.
In het gebruik van lege gronden is er ook het gevecht met commerciele ontwikkelaars, die daar hun ding gewoon willen doen, en regelmatig de activiteiten van de 'nieuwe ondernemers' storend vinden.

's Middags bezochten we het Noorderpark en paviljoen, gerund door een Stichting (Trust) die geheel zelfstandig opereert. Alles in overleg en in samenwerking met bewoners om het park.

Wat is nodig voor succesvolle broedplaatsen:

- Kwartiermakers, die zich helemaal inzetten voor het idee, samenwerking zoeken, en door het doolhof van de bureaucratie willen gaan

- Maak een Stichting of een Trust

- Overheid moet juist niet op afstand staan, maar gedurende een afgesproken tijd de kwartiermakers ter zijde staan in de bureaucratie, tijdens het vergunningentraject, weten waar je subsidies kunt aanvragen en fondsen kunt aanboren voor projecten, kennis en kontakten ter beschikking stelt, en die bekijkt of je een succesvol ondernemer kunt worden

- Fonds: om tijdelijk die ondersteuning te bieden

- Vermijd investeringslasten

- Gemeente: Maak ruime Bestemmingsplannen (timmer de boel niet dicht bij voorbaat)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"