Inloopbijeenkomst over Provinciale Ontwerpvisie Ruimte en Mobiliteit in De Raedtskelder te Dordrecht op dinsdag 21 januari van 16.30-19.30 uur

De Provinciale Visie Ruimte en Mobiliteit is vrijgegeven voor inspraak en kan vanaf 8 januari 2014 worden geraadpleegd. In de derde week van januari 2014 houdt de provincie informatiebijeenkomsten over de Visie in Gouda, Dordrecht en Delft. Inspraakreacties kunnen tot en met 18 februari 2014 worden ingediend.
In Dordrecht is de inloopbijeenkomst op dinsdag 21 januari a.s. van 16.30-19.30 uur in de Raedtskelder (onder Stadhuis).

Ontwerpvisie Ruimte en Mobiliteit
In de ontwerpvisie en bijbehorende documenten beschrijft het college van Gedeputeerde Staten (GS) het provinciale beleid, de regels en de wijze van uitvoering voor de ruimtelijke ontwikkeling en het mobiliteitsbeleid in Zuid-Holland tot 2030. GS stellen vast dat de behoefte van Zuid-Hollandse inwoners en bedrijven verandert als het gaat om woningen, bedrijfsterreinen, kantoren, winkels en mobiliteit. De provincie gaat hier flexibel op inspelen door onder meer bepaalde regels voor ruimtelijke ontwikkelingen te schrappen en maatschappelijke initiatieven voor verkeer en vervoer mogelijk te maken.

Volgens de provincie is het nodig om sterker te sturen op het teveel aan bouwplannen voor woningen, bedrijven, kantoren en winkels. Daarvoor zullen gemeenten vooral onderling afspraken moeten maken, in samenspraak met de provincie. Gedeputeerde Govert Veldhuijzen: “We zien op veel plekken een overschot aan woningen, kantoren en detailhandel. Die ruimte voor wonen en werken willen we meer concentreren in stedelijke centra en dorpskernen. Dit is goed voor de ruimtelijke kwaliteit in Zuid-Holland en het voorkomt dat we bouwen voor leegstand.”

Ontbrekende schakels
Ruimtelijke ontwikkeling en infrastructuur gaan hand in hand. De provincie kiest voor het behoud en versterking van de bestaande infrastructuur en zal blijven investeren in het oplossen van vervoersknelpunten. Gedeputeerde Ingrid de Bondt: “Voor weggebruikers is het belangrijk dat ze snel en veilig op de plek van bestemming komen. Daarom investeren we in het onderhoud van de bestaande infrastructuur en in de ontbrekende schakels. Dit levert het meest rendement op en is goed voor de economische ontwikkeling in Zuid-Holland. Ook willen we ruimte bieden aan energieneutraal openbaar vervoer dat in dunbevolkte gebieden gecombineerd kan worden met doelgroepenvervoer.”

Flexibiliteit
De provincie wil ook meer ruimte geven aan dynamiek in het landelijk gebied. Zo worden de mogelijkheden in het buitengebied verruimd en kunnen ook hier (markt)initiatieven en combinaties van ruimtelijke functies worden ontplooid. Het buitengebied zal overigens wel beschermd worden tegen verrommeling of landschapsvervuilende ingrepen. Ontwikkelingen moeten beter worden benut voor de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Voorop zal staan de versterking en het behoud van de kenmerkende Zuid-Hollandse landschappen.

Vervolg
De Visie is tot stand gekomen met de input van bedrijven, gemeenten, waterschappen, belangenbehartigers en kennisinstellingen. De documenten liggen van 8 januari tot en met 18 februari 2014 ter inzage (digitaal op deze website en tijdens kantooruren in het provinciehuis, Zuid-Hollandplein 1 in Den Haag). Voor de zomervakantie ligt de Visie ter vaststelling in Provinciale Staten.

Klik hier voor de Ontwerpvisie Ruimte en Mobiliteit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"