DakAkkers, stadsbijen houden, de ezel terug als vervoermiddel en A15 duurzaamste snelweg

Waren een aantal suggesties bij de presentaties tijdens de bijeenkomst in Natuurcentrum Weizigt,  donderdagavond 23 januari 2014. De initiatiefnemers vertelden aan de aanwezige bezoekers wat ze aan het doen zijn. Zo gaf Windvogel een presentatie over Windenergie en hoe je daaraan mee kunt doen en ervan mee kunt profiteren.

Uit Rotterdam waren mensen van DAKAKKERS aanwezig. Met het geld dat men ontving - omdat dit project als beste initiatief door de bewoners was gekozen - hebben ze een daktuin op het Schieblok in hartje Rotterdam gerealiseerd. Men verbouwt er groente, fruit, kruiden en eetbare bloemen. Er zijn wel 30 soorten groenten. Groente en fruit worden verkocht aan bewoners en aan de Rotterdamse horeca. Ook houdt men bijenkasten. Bijen gedijen beter in steden, vanwege de grotere diversiteit aan bloemen en planten. Men voorziet in eigen inkomsten met rondleidingen en verkoop producten.

Milieudefensie wil van de A15 de duurzaamste snelweg in Nederland maken binnen 3 jaar. Vooral wil men electrische auto's op groene stroom stimuleren. Verder moeten er rondom windmolens komen, waar bewoners van mee kunnen profiteren.

Een columnist van de NRC brak een lans voor de terugkeer van de ezel als vervoermiddel. De ezel is een sterk dier, dat wel tot 100 kilo aan bagage kan meedragen. Het is slow speed en de ezel is makkelijk te berijden. "We gebruiken tegenwoordig alleen maar mechanische kracht, we moeten weer meer dieren krachten gaan gebruiken", aldus de columnist. Op Texel is een opvang van ruim 500 ezels, die hiervoor bijzonder geschikt zouden zijn.

Intermezzo vertelde over de bijzondere producten die 'De Wereldwijven' maken.

Het was een inspirerende avond.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"