Provincie, denk mee met alternatieve vormen van regionaal bestuur

Op de bijeenkomst van het Gewest Zuid-Holland in Engels in Rotterdam gaven de verschillende Waterschappen een stand van zaken. Zij vertelden dat sinds er nu een politiek bestuur zit (er waren voor het eerste rechtstreekse politieke verkiezingen) dit merkbaar wordt. Het is minder "oude jongens krentebrood" en er wordt veel meer gelet op de kosten en kontrakten/afspraken die gemaakt zijn/worden met private partijen. De PvdA probeert zoveel mogelijk de lasten voor de burgers binnen de perken te houden.

Daarna vertelde Ron Hillebrand (fractievoorzitter PvdA Statenfractie) over de toekomst van het ruimtelijk beleid. Gedeputeerde Staten wil de rode contouren om de steden loslaten, zodat er soepeler gebouwd kan worden. Daar zal nog discussie geven.
Ook zijn er zorgen over de overgedragen taken naar gemeenten (AWBZ, Jeugdzorg en Participatiewet). Voor veel kleine gemeenten wordt dat zwaar en zal er steeds meer samenwerking moeten worden gezocht. Zoals ook hier in de Drechtsteden men samen deze taken gaat uitvoeren. Of gemeenten gaan fuseren, is aan de gemeenten zelf, zei Ron. Maar er zijn ook alternatieve vormen van regionaal bestuur mogelijk, en ik zou graag willen dat de provincie zich daar meer voor interesseert en daarin meedenkt. Zodat de bewoners in een regio meer invloed krijgen, naast de invloed via gemeenteraden. Bijv. het rechtstreeks kiezen van de Drechtraad, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen.

PvdA Statenlid Eline van den Boogaard (foto) vertelde over Odfjell. Uit onderzoek is gebleken dat het toezicht van de Provincie te wensen overliet. De regelgeving moet ook verbeterd worden, want veel regels zijn tegenstrijdig. Het provinciale beleid wordt nu aangepast wat betreft toezicht op de chemische industrie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"