Professionele regionale dagopvang en goed vervoer is nodig

Ik heb meegedaan aan de Zorgtour die MEE (organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking) had georganiseerd voor raadsleden, vrijdagmiddag 4 oktober 2013.
Het was voor mij heel verhelderend. De voorstellen m.b.t. de overdracht van AWBZ, Jeugdzorg en Participatiewet naar gemeenten zijn redelijk abstract. In de kontakten met organisaties en de clienten zie je de praktijk, en wat nodig is. Ik ging op bezoek bij de Overweg, een professionele dagopvang voor mensen met fysieke beperkingen en beperkingen ten gevolge van niet aangeboren hersenletsel. Deze mensen moeten goed worden opgevangen, omdat dat thuis niet gaat. Hier hebben ze de ruimte, leren ze activiteiten en zijn er apparaten aanwezig die nodig zijn om hen de ADL (Algemene Dagelijks Levenshandelingen) te kunnen verrichten. Ik sprak er met een client, in een rolstoel met robotarm, die zich niet zelfstandig kan bewegen vanwege een foute rugoperatie. Hij zit helemaal in een corset. Hij houdt van spelletjes op de computer. Hij komt uit Alblasserdam, dus heeft vervoer nodig. En dat moet er blijven, want Alblasserdam heeft geen professionele dagopvang.

De Overweg is een regionale dagopvang. Clienten komen uit Meerkerk, Ridderkerk, Dordrecht en Drechtsteden. Maar dat regionale komt steeds meer onder druk te staan omdat er op vervoerskosten zwaar wordt bezuinigd. Dat betekent dit soort opvang ook wordt uitgekleed en mensen dreigen aan hun lot te worden overgelaten. Dat kan niet. Ik vind dat er vervoer moet zijn: werk als organisaties samen, met de Drechthopper, met Arriva etc. Om ervoor te zorgen dat de speciale bussen heel de dag kunnen worden ingezet. Dit levert kostenbesparingen op.

Daarna ging ik op bezoek bij het Leger des Heils, bij een ex-gedetineerde. Het Leger begeleidt ex-gedetineerden, zodat zij niet terugvallen in hun oude gedrag. Men moet kunnen wonen en aan het werk. De begeleidingsfunctie gaat uit de AWBZ, en komen op kosten van de gemeenten. Ook hier is die begeleiding belangrijk. Onderzocht kan worden hoe hierin samengewerkt kan worden met Reclassering.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"