Rotterdamse haven groeit: behoefte aan 1500-2000 nieuwe arbeidskrachten

Vrijdagmiddag 5 april 2013 was ik met de PvdA Statenfractie op bezoek bij het Havenbedrijf Rotterdam op de 2e Maasvlakte, bij Futureland. Jaap Jelle Feenstra - hoofd communicatie - gaf een sterke presentatie. "We zitten hier in een andere economie dan wat je steeds op televisie ziet. Wij doen het goed", begon Jaap Jelle. De Haven is de motor van onze economie en is in 2012 met 2% gegroeid. Op de 2e Maasvlakte kunnen schepen met een diepgang van 20 meter terecht. In mei wordt de 2e Maasvlakte officieel geopend. Rotterdam investeert ook elders in de wereld (Brazilie en Oman o.a.). Belangrijk is dat je zicht krijgt op toekomstige goederenstromen. Jaap Jelle ziet de haven als een soort bushalte. Het gaat om de juiste buslijnen te organiseren.

De Rotterdamse haven heeft behoefte aan arbeidskrachten: 1500-2000 per jaar. Als het niet lukt om mensen aan te trekken uit Rotterdam en omgeving, dan is men gedwongen uit te kijken naar Roemeniƫ etc.

Het Havenbedrijf heeft een Energiepakt met bedrijven over het energiegebruik. Zo wil men ook komen tot een Sociaal Pakt, om met bedrijven afspraken maken over opleiden van jongeren. "Onderwijs en ondernemers moeten veel meer bij elkaar worden gebracht," aldus Jaap Jelle.

Na de presentatie gingen we met een boot door de 2e Maasvlakte. Er stond een straffe wind, maar er was zon. De dynamiek en de wijdsheid van het hele gebeuren spreekt mij heel erg aan. En het feit dat de economische motor van Nederland pal in de buurt ligt, vind ik heel bijzonder...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar