ONDERNEMERSFONDS BINNENSTAD: MEERDERHEID ONDERNEMERS WIL WEL IETS SAMEN DOEN MAAR WAT

Woensdagavond 24 april 2013 waren er in de Intree heel wat ondernemers te vinden. Het ging dan ook ergens over, nl. over al of niet een Ondernemersfonds in de Binnenstad. Dit blijft een onderwerp van discussie, ook omdat er veel onduidelijkheden zijn. In de voorstellen is er gekozen voor een Reclamebelasting op basis van de WOZ waarde van je pand. Daarbij is ook de omvang van je reclame-uiting een factor van belang. Eigenaren van leegstaande panden worden eveneens aangeslagen.

Volgens Kees van Netten van het Platform Binnenstad gaat een ondernemer max. 250 euro betalen.  De gemeente stort 65.000 euro in het fonds.

Vragen van ondernemers die naar voren kwamen: Ik heb een kantoor in de binnenstad, moet ik ook mee gaan betalen? Ik heb er niets aan of er veel of weinig bezoekers komen. De ondernemende winkelstraten Voorstraat Noord en Vriesestraat draaien nu goed: Wat heb ik eraan? In Voorstraat Noord gaat het goed. Ik voel me geannexeerd.

Volgens Arien van Pelt, voorzitter Stichting Centrum Management Dordrecht, betaalt slechts 20% van de winkeliers nu mee aan gezamenlijklijke activiteiten. Hij wil dit graag 100% zien.

Antoon de Kamper (vastgoed) riep de ondernemers op vooral mee te doen. De concurrentie is groot. U bepaalt hoeveel u betaalt en terugkrijgt voor uw eigen straat. Er komt een nieuwe stichting waarin ondernemers zitting hebben en de gemeenteraad houdt toezicht.

Boy van Prooyen van de Horeca vertelde dat de Horeca inmiddels voor is. Ondernemers moeten leidend zijn over de plannen voor de binnenstad, zitting hebben in het bestuur en verantwoording afleggen. De baten moeten alleen worden besteed aan vooraf opgesteld doel en plannen.

Anneke Maagdenberg van de DOV wil dat ondernemers samen aanpakken. Aan de uitvoering moet nog veel gebeuren. Zij riep op om - wanneer je tegen bent - met een alternatief te komen. Tegelijk maakte zij van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat de DOV voor openstelling van de winkels is op zondag: alle zondagen. Winkeliers die dicht willen blijven, blijven dicht.

Herman Koekoek van de Boekenmarkt zei tegen dit fonds te zijn, maar niet op zich tegen een fonds te zijn. Alleen vindt hij in de nieuwe voorstellen te weinig terug van alle opmerkingen die eerder door ondernemers zijn gemaakt.

Het voorbeeld van het Ondernemersfonds in Leiden werd nog genoemd, dat gaat heel goed. Maar dat Ondernemersfonds is niet gebaseerd op Reclamebelasting, maar op een opslag op de WOZ-waarde op niet-woonpanden.

Er komt nu onder de ondernemers/winkeliers in de binnenstad een enquête vanuit de gemeenteraad. Na Koninginnedag valt de enquête bij de ondernemers in de bus.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar