Gong als er een nieuwe stadsbewoner is geboren...


Donderdagmiddag 31 maart 2022 was ik op de bijeenkomst: Omzien naar Elkaar over 'ontmoeten in de wijk'. De bijeenkomst was in het Onderwijsmuseum.

Heel veel initiatieven en organisaties waren aanwezig. Ik vond het een bijzonder aardige bijeenkomst.

Wethouder Peter Heijkoop trapte af via het scherm. Over eenzaamheid en armoede. Locaties in wijken moeten dicht bij de mensen staan, makkelijk even binnenlopen, voor gesprekken, activiteiten. Voor de overheid ook belangrijk om snel te weten of mensen in schulden terechtkomen, want hoe eerder je handelt, hoe beter en sneller de oplossing voor de persoon in kwestie. Gemeente wil partner zijn bij de initiatieven, partner in het oplossen van problemen en stimuleren activiteiten.

Daarna vertelde Bas Hüsstege van de Bibliotheek aan Zet over Ontmoetingsplekken voor jong en oud, maar zeker ook jongeren zien te bereiken. Kleine leuke plekken in de stad maken de stad. Stadsparken zijn daarbij heel belangrijk. In een andere stad gaat de gong in de bibliotheek als er een nieuwe stadsgenoot is geboren. Dat is een heel aardig gebaar. Kun je bijvoorbeeld doen in nieuwe Huis van Stad en Regio. 

Plekken waar je je veilig voelt en waar wat te beleven valt. Steeds meer commerciële initiatieven komen er, zoals sportclubs, etc. Dat is helemaal niet verkeerd, maar centraal moet blijven staan de ontmoeting. Waar het leven zich afspeelt.

Tuinieren (volkstuinen), de Markthal in Rotterdam vond hij bijzondere plekken. Ook markten. “Palaces for the people”, moeten de ontmoetingsplekken zijn.

Third Places (1 Place: thuis, 2 Place: werk/activiteit):

- plekken voor mensen
- waar wat te beleven valt
- waar een product of dienst wordt aangeboden
- gericht op toekomst

Samen met de gebruikers de locaties en diensten invullen, zoals bij skatepark. Ontworpen met de gebruikers.Huis van Stad en Regio moet niet te star ontworpen worden, niet te veel systeem. Beleving centraal stellen, sfeer is bepalend. Plek moet onderdeel zijn van een verhaal. 

Laat bewoners zelf hun plek creëren, zoals DOOR, speeltuin Oosterkwartier. Mensen hebben altijd behoefte aan beleving, iets met elkaar doen. Er komen ook steeds meer digitale platforms. Misschien tijd voor een gemeentelijk digitaal platform, waar we allemaal terecht kunnen voor en door bewoners/ondernemers. Of fysieke concepten die digitaal worden ondersteund.

Klemtoon moet vooral op diversiteit liggen kwa aanbod en sfeer:
- Bieb
- Speeltuin Oosterkwartier
- Wijk voor Wijk in Crabbehof
- De Hoop Inloophuis
- Niet alleen professionals, veel vrijwilligers
- Je thuis voelen, veilig voelen
- Luisteren

Hierna in kleine groepen:
Hoe komen mensen binnen?
Veel mensen komen niet naar buurthuis, weten vaak niet dat het er is.
Je moet een goede naam hebben
Meer samenwerken met elkaar
Meer publiciteit zoeken
Er zijn te weinig vrijwilligers
Misschien meer maatschappelijke stages. Ook bedrijven leveren vrijwilligers
MBO (Maatschappelijk Betrokken Ondernemers)
Gaat ook om mentaal welzijn

Maar ook kwamen er uit de zaal opmerkingen over bijvoorbeeld te weinig intellectueel aanbod in de locaties. Er is veel: bingo, eten, gezelligheid. Maar er is ook een groep mensen die andere activiteiten wil, cultuur, cursussen, op stap, etc. Uitgedaagd worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"