Nationale Klimaatweek (1-6 november 2021): 10 projecten voor een duurzame toekomst: OV moet vrij van schadelijke uitstoot uiterlijk 2030


Deze week is de klimaattop in Glasgow én het is Nationale Klimaatweek. Daarom zetten we projecten in de spotlights die de provincie samen met partners uitvoert voor een duurzame toekomst in Zuid-Holland.

Duurzame mobiliteit
Omdat we de gezondheid van reizigers en inwoners en het klimaat belangrijk vinden, willen we schone(re) manieren van vervoer. Daarom hebben we afgesproken dat uiterlijk in 2030 ál het openbaar vervoer in Zuid-Holland vrij moet zijn van schadelijke uitstoot. Zo rijden de stadsbussen van onder andere Leiden, Drechtsteden en Gorinchem nu al elektrisch.

Toekomstbestendige gebouwen, woningen en werkplekken
In de toekomst zijn huizen, bedrijven en kantoren duurzaam, energieneutraal en bestand tegen weersextremen zoals hitte en wateroverlast. Daarnaast zetten we ons in voor groene en duurzame bedrijventerreinen en ondersteunen we projecten op het gebied van duurzaam erfgoed en ander maatschappelijk vastgoed.

Schone energie voor iedereen
De provincie ondersteunt daarom de ontwikkeling van nieuwe warmtebronnen zoals aardwarmte, aquathermie en restwarmte. Samen met de Gasunie en het Rijk werken we aan een warmtetransportnet voor Zuid-Holland. Ook denken we nu al na over de consequenties van de toegenomen vraag om koeling. 

De industrie van morgen
De industrie van morgen stoot veel minder CO2 uit, gebruikt afval als grondstof, is energie-efficiënt, maakt gebruik van schone energie en circulaire grondstoffen (inclusief groene waterstof). Als de industrie in Zuid-Holland deze omslag weet te maken, kan dat voor de hele provincie kansen opleveren als het gaat om werkgelegenheid, export en schone lucht. De provincie ziet deze omslag in de industrie ook als een kans om innovaties en de ontwikkeling van een toekomstbestendig energiesysteem in Zuid-Holland te versnellen. 

Vitale landbouw en natuur
De provincie werkt aan een duurzaam toekomstperspectief voor de landbouwsector in Zuid-Holland, met minder CO2- en stikstofuitstoot, meer biodiversiteit en nieuwe verdienmodellen voor boeren. Daarvoor werken we bijvoorbeeld aan minder bodemdaling in veenweidegebieden, organiseren we samenwerking tussen boeren, wetenschappers en overheden en stimuleren we innovaties. We hebben veel natuur- en cultuurhistorisch erfgoed en de natuur heeft een sterke maatschappelijke en economische waarde. 

Innovatief Zuid-Holland; sleutel voor transitie
Hoeveel energie kun je opwekken met een vlieger, hoe kun je water opslaan in de stad? Innovatief Zuid-Holland is de sleutel voor nieuwe oplossingen die nodig zijn voor een duurzame toekomst. Via het programma Energie en Klimaat investeert de provincie 2 miljoen euro in een netwerk van duurzame fieldlabs en ondersteuning voor startups. Samen met organisaties als Innovation Quarter, het fonds Energiiq en Startup In Residence worden innovatieve ondernemers geholpen met kennis en investeringen op het gebied van energie, circulaire economie en klimaatadaptatie.

Droogte en wateroverlast
In de toekomst verwachten we meer zware hoosbuien, zeespiegelstijging én periodes van droogte. De provincie werkt samen met het Rijk, waterschappen, gemeenten en veiligheidsregio’s aan waterveiligheid, bijvoorbeeld in projecten rondom de kust, in het Deltaprogramma, bij de aanwijzing en normering voor regionale waterkeringen en in het voortraject van dijkversterkingen. Met de partners in het Deltaprogramma Zoetwater werken we aan een toekomstbestendige zoetwatervoorziening die weerbaar is tegen tekorten aan zoet water.

Klimaatbestendig Zuid-Holland: 6 uitdagingen
In Zuid-Holland leiden de toenemende hoosbuien, droogte, hitte, bodemdaling en zeespiegelstijging tot andere problemen dan in andere provincies van Nederland. Om Zuid-Holland klimaatbestendig en waterrobuust te kunnen inrichten, geeft de provincie prioriteit aan de volgende 6 grote uitdagingen: hittestress in de steden, waterschade in de steden, funderingsschade in de steden, verzilting, overstromingsrisico’s, veenoxidatie in het landelijk gebied. 

Een duurzame en gezonde toekomst voor iedereen in Zuid-Holland
Zo werken we met woningcorporaties aan klimaatbestendige en duurzame huurwoningen, ondersteunen we lokale energie-initiatieven, werken we aan een inclusieve energietransitie en ondersteunen we innovatieve oplossingen voor vergroening in versteende wijken. 

Duurzame organisatie
Alle auto’s en vaartuigen van de provincie gebruiken inmiddels duurzame brandstof. Het hoofdgebouw van de provincie was toe aan een ingrijpende verbouwing; het nieuwe gebouw wordt zo duurzaam mogelijk gebouwd. Om beter inzicht te krijgen in het energieverbruik en het klimaat in het provinciehuis is er een ‘digital twin’ gemaakt van het gebouw. De schatting is dat ‘slimmere’ kantoorgebouwen tot 30% minder energie gebruiken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar