Toekomst van dakloos StaPal en RepairCafé

Namens de PVDA heb ik schriftelijke vragen gesteld - VSP heeft zich hierbij aangesloten - over de plotselinge sluiting van het buurtcentrum StaPal bij het Otto Dickeplein.
Vanwege geldgebrek heeft Het Spectrum de deuren gesloten van StaPal. De huur was niet meer op te brengen, aldus Het Spectrum.
Wethouder Heijkoop beloofde hier achteraan te gaan. Ook hij - evenals de gebruikers van StaPal - was overvallen door de sluiting. Hij voelt er veel voor om StaPal weer te openen, want er is in de binnenstad eigenlijk verders niets als buurtcentrum waar men terecht kan voor activiteiten en gezelligheid.

Het RepairCafé (waar je gratis spullen kunt laten maken) hield 1 maal per maand open huis in StaPal. Mensen konden hier hun spullen laten repareren. Daar wordt veel gebruik van gemaakt.
Maar het RepairCafé kan nu ook niet meer terecht in StaPal. Zaterdag 20 juni 2020 was het RepairCafé dan ook te vinden op het pleintje voor StaPal, in de buitenlucht. Het was gelukkig prachtig weer, en veel mensen kwamen erop af.
Met deze actie wil het RepairCafé er de aandacht op vestigen dat ook zij nu dakloos zijn.

Ik ben hier naartoe gegaan en heb met veel mensen gesproken. Ook Margret Stolk en Leo Stolk van de VSP waren aanwezig.

Vooral het feit dat men het 'uit de krant' moest lezen dat StaPal werd gesloten, deed zeer. Er had ook eerst gesproken kunnen worden over blijven, of over vervangende ruimte.

Voor het RepairCafé is er een aanbod van gratis gebruik van ruimte aan de Noordendijk, bij de Eendracht. Maar dit is onderaan de Noordendijk, is lastig te vinden, en niet in het centrum. Daar gaat men nu over in gesprek.

In de ruimte van StaPal komt eventueel een andere maatschappelijke voorziening, waar mogelijk toch StaPal ook bij kan intrekken.

We willen dit zeker weten. Als we buurtcentra belangrijk vinden, dan moeten we daar ook goede financiële afspraken voor maken. Niets gaat vanzelf.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar