Via Cultura over kunst in de openbare ruimte

Donderdagavond 28 november 2019 was ik bij het radioprogramma Via Cultura te gast om o.a. te praten over kunst in de openbare ruimte en over Dochters van Dordrecht.

Het Dordrechts Museum nodigt - in samenwerking met Dochters van Dordrecht - vrouwelijke kunstenaars uit om een idee in te leveren voor een ontwerp voor Dochters van Dordrecht.

Andere gastsprekers waren o.a. de kunstenaar Gerhard Lensink en Jaap Bouman. Gerhard Lensink heeft het plan opgevat om een groot beeld van Hanneken van Dordt op de punt van de Stadswerven te plaatsen. Hanneken moet  zo rond 1550 een gigantisch beeld zijn geweest. Een reusachtige houten Hanneken stond in Dordrecht op het Bolwerk bij het Groothoofd aan de Merwede en hield hoog boven haar hoofd het stadsvaandel en overzag het drukke scheepvaartverkeer.

Ik vind het een geweldig plan van Gerhard en hoop dat het gerealiseerd kan worden. De grote Hanneken, op de punt van de Stadswerven, ook kijkend over de rivieren, met een offerschool in haar hand, een offer brengend aan het water.

Jaap Bouman heeft een mooi verhaal over haar geschreven in AD/DE DORDTENAAR onlangs.

Hanneken van Dordt is een Dochter van Dordrecht. Klik hier voor het mooie verhaal van Jaap Bouman in de rubriek Eigen-Aardig.

Ook StreetArt was gastspreker. Zij maken mooie muurschilderingen op gebouwen. Alleen de Welstandscommissie wil niet dat er in de binnenstad nog muurschilderingen worden aangebracht. Wel in de buitenwijken. Waarom dit is, is helemaal niet duidelijk.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"