Mijn vragen aan college dinsdagavond 10 december 2019 over Verplaatsen Weekmarkt; Steeds minder geldautomaten; Veiligheid ivm minder politie; Verbod Lachgas

In de Adviescommissie Bestuur en Middelen van dinsdag 10 december 2019 stelde ik 4 vragen aan het College. Dit zijn de vragen en de antwoorden:

1) Verplaatsen weekmarkt
De PvdA heeft berichten gehoord dat bij grote evenementen in de stad - of bijvoorbeeld bij evenementen voor 800 jaar Stad - de markt verplaatst gaat worden.
Wordt daar inderdaad over nagedacht? Zo ja, hoe vaak gaat dit gebeuren, en waar gaat de markt dan naartoe? Wanneer kunnen wij een raadsvoorstel hierover verwachten?

Wethouder Sleeking: Ja, we zijn inderdaad bezig met te bekijken hoe we de weekmarkt kunnen verplaatsen bij evenementen. Bij Big Rivers in 2020 gaat dit al gebeuren. En bekeken wordt welke andere evenementen eveneens verplaatst kunnen worden. Ik kom in het eerste kwartaal van 2020 met een Herijking van het Evenementenbeleid, waarin verplaatsing van de weekmarkt een onderdeel is. 

2) Veiligheid ivm minder politie
N.a.v. landelijke berichten over minder politiecapaciteit heeft de burgemeester gereageerd dat er dan ook minder evenementen komen, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Betekent dit dan ook dat er bijvoorbeeld ook geen Big Rivers meer komt, of geen nieuwe evenementen in het kader van 800 jaar Stad? De PvdA wil graag hierover nadere uitleg en het aantal evementen in 2020 verder bespreken in deze commissie.
Verder wil de PvdA weten wat de gevolgen zijn voor de wijkagenten en de bereikbaarheid van de politie in wijken. Belangrijk is dat de politie zicht heeft op wat er in wijken speelt. In uw brief aan onder meer de Gemeente staat dat de komende tijd deze maatregelen verder uitgewerkt worden.
Wij willen dat vooral de gevolgen voor evenementen, voor wijkagenten, voor de wijken en lokale politieposten daarbij in beeld worden gebracht. Belangrijk is de bereikbaarheid voor de burgers en ondernemers van de politie.

Burgemeester Kolff: Ten aanzien van de brief over politie capaciteit: de aanleiding en het feit dat (her-) prioritering nodig is, staat in de brief duidelijk beschreven. Ik heb gemeend hierover de raad te moeten informeren. Het zal op bestaande, reeds aangemelde evenementen beperkte invloed hebben. Er is dus geen sprake van dat Big Rivers hierdoor niet door zou kunnen gaan. Voor festiviteiten in het kader van 800 jaar stad geldt dat dat vooral overzichtelijkere wijkgerichte activiteiten zijn. Hier zal vanuit de politie adequaat toezicht op zijn. In het toevoegen van nieuwe, grotere evenementen zijn we voorlopig terughoudend vanuit het oogpunt van politie-inzet, openbare orde en veiligheid. 

De politie is een zelfstandige landelijke organisatie die voor wat betreft openbare orde en veiligheid onder gezag staat van mij als burgemeester. Het is niet gebruikelijk dat ik per evenement of activiteit bekend maak hoeveel agenten ergens worden ingezet of beschikbaar gesteld. Dat zal in de toekomst ook niet gebeuren. Wel heb ik gemeend de raad te informeren over een (tijdelijke) trend waarin de capaciteit van agenten wat onder druk staat. 

Ik deel overigens je mening dat bereikbaarheid van politie voor burgers belangrijk is, maar de inzet van politie op bestrijding van criminaliteit, ondermijning, persoonsbeveiliging, beveiliging van evenementen etc. is dat ook. 

3) Steeds minder geldautomaten: Pinnen voor contant geld verliest steeds meer terrein
Banken halen steeds meer hun voorzieningen weg waar mensen geld kunnen pinnen om kontant te kunnen betalen. Hierdoor komt een grote groep mensen in de knel die vooral betaalt met kontakt geld. Dit is een onwenselijke ontwikkeling. Bent u in gesprek met om banken op hun verantwoordelijkheden te wijzen?

Wethouder Sleeking: Het is inderdaad onze bevoegdheid niet om hier iets tegen te doen. Wel zijn we met banken in gesprek - zeker nu ook met de Kerstmarkt - om ze op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Maar mijn ervaring is dat banken hun eigen beleid hebben en wij daar geen invloed op kunnen uitoefenen. Maar we zijn in gesprek.

4) Verbod Lachgas
Het Ministerie wil het recreatief gebruik van lachgas gaan verbieden. Maar nieuwe wetgeving zal minstens 9 maanden op zich laten wachten. Gemeenten mogen in opmaat naar de nieuwe wetgeving alvast plaatselijk het recreatieve gebruik gaan verbieden via de APV.
Gaat onze gemeente dit nu al regelen? Graag uw reactie.

Burgemeester Kolff: Maandag 9 december werd - vrij onverwachts - bekend dat er een landelijk verbod komt op recreatief gebruik van lachgas. Zoals eerder aangegeven onderzocht onze gemeente al eerder de mogelijkheden van een lokaal verbod, zowel op de handel, de verkoop als het gebruik. We bekijken momenteel of er op het landelijk verbod nog lokale aanvullingen wenselijk zijn en we bezien wat we in aanloop naar inwerkingtreding van de wet al kunnen doen. Hierover zal ik op korte termijn de raad informeren. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"