Toename van aanrijdingen van auto's met fietsers en voetgangers

Waar het totaal aantal schadeclaims in het verkeer daalt, geldt dat niet voor aanrijdingen van auto’s met fietsers en voetgangers. Dat aantal particuliere claims steeg van bijna 9.700 in 2010 naar 10.400 vorig jaar. Het Verbond constateert een opvallende piek in het aantal aanrijdingen met 'zwakke' verkeersdeelnemers vlak na de zomervakantie, als kinderen (voor het eerst) weer naar school gaan. Waren er vorig jaar gemiddeld wekelijks zo’n 200 aanrijdingen met fietsers en voetgangers; in de weken na de zomervakantie stijgt dat naar 250 tot 280 ongelukken wekelijks. 
Een laagstaande zon tijdens de ochtend- en avondspits leidt tot een forse toename van het aantal auto-ongelukken. In de ochtendspits leidt spitszon tot 20 procent meer aanrijdingen, vooral tussen auto’s, wat neerkomt op ongeveer 500 extra aanrijdingen. Tijdens een avondspitszon blijkt uit de cijfers vooral een toename van het aantal ongevallen op provinciale en gemeentelijke wegen. Ook zijn er dan meer aanrijdingen met voetgangers en fietsers (17%) en dieren (7%).
Het aantal schadeclaims na een aanrijding is in Zuid-Holland van alle provincies in 2014 met 8% het sterkst gedaald. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars becijferd.
Het Verbond heeft een analyse gemaakt van miljoenen schadeclaims die (auto)verzekeraars de afgelopen vijf jaar hebben geregistreerd in het Centraal Informatie Systeem (CIS). Voor de analyse is alleen gekeken naar aanrijdingen, dus geen schades zoals ruitbreuk of autoschades door natuurgeweld, vuurwerk en vandalisme. Ongevallen met leaseauto’s, die vaak op 1 wagenparkadres staan, zijn niet meegenomen om een eerlijke vergelijking tussen de provincies te kunnen maken. Noteerden verzekeraars in 2013 landelijk nog ruim 483.000 particuliere schadeclaims na aanrijdingen, in 2014 daalde dat naar 462.000.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar