Je moet elkaar kennen en pragmatisch zijn

Zei Jan Huitema, Europarlementarier van de VVD, toen wij vrijdag 12 september 2014 als Drechtraad Brussel bezochten. We bezochten de Benelux Unie, het Zuidvleugel Platform en het Europees Parlement. Ook voor de Drechtsteden is het belangrijk "elkaar te kennen", en de weg weten te vinden. Wil je invloed hebben.

Zo is de Benelux Unie bezig met 45 voets vrachtwagens door verschillende landen te laten rijden (in Belgie kan dat nu niet), gezamenlijke emissienormen, en energie efficiency in bestaand bebouwing. Brusselse regelgeving is algemeen, de Benelux Unie maakt de regelgeving meer op maat voor de Benelux landen (Belgie, Nederland en Luxemburg).
Ik vroeg aandacht voor de externe veiligheid, de risicovolle stoffen die dagelijks door ons gebied reizen. Dat werd genoteerd.

Het Zuidvleugel Platform vraagt aandacht voor het gebied de Zuidvleugel waar ook Dordrecht en Drechtsteden bij horen (goed wonen rond stations/OV knooppunten bijv.). Ik vroeg naar de steun voor behoud snelle Intercitytreinen in Dordrecht. Dat steunt het Zuidvleugel Platform.

Een lobbyist vertelde hoe het toe gaat in Brussel. Je moet wetgeving voor zijn. Brancheverenigingen zijn een bron van informatie.

VVD-Europarlementarier Jan Huitema (agrarier uit Friesland) vertelde dat je elkaar moet kennen. Vooral Duitsland heeft zijn lobby op orde. Bij Nederland moet dat nog veel beter. Zet in op 1 bepaald aspect. Je moet in Brussel volstrekt pragmatisch zijn. Het is koehandel. "Je moet veel en voortdurend Europarlementariers benaderen. Dat doen andere landen ook".
Lidstaten hebben veel vrijheid om de EU doelen te halen. Regelgeving is niet zo straks. Nederland zelf maakt de regelgeving veel strakker.

Op de foto de PvdA'ers uit de Drechtsteden.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"