Minder marktwerking, meer binding zoeken bij ouderen, middengroepen en werknemers, wordt meer concreet en praktisch, meer verbinding met "buiten" zoeken, ophouden met mensen teleur te stellen, we missen de middengroepen ...

Waren onder meer de suggesties die werden gedaan op zaterdagochtend 28 juni 2014 in vergadercentrum ENGELS in Rotterdam (naast Centraal Station) op de PvdA bijeenkomst over de 'Toekomst van Politieke Partijen en van de PvdA'. Gastsprekers waren: Ruud Koole (oud-voorzitter PvdA, lid PvdA Eerste Kamerfractie), Adriaan van Veldhuizen (vanuit historisch perspectief) en Gerard van Hees (FNV-bestuurder).

Het niet vanzelf goed komt met de PvdA zei Ruud Koole direct aan het begin van zijn verhaal. "Er is een fundamentele vertrouwenscrisis". Bij de formatie in 2012 zijn de PvdA en VVD te snel bij elkaar gekropen en was er een platte ruilhandel, terwijl juist de kiezer deze combinatie niet had gewild. Men was naar de stembus gegaan om ofwel de PvdA stroming aan het bewind te krijgen ofwel de VVD stroming.
Volgens Ruud komt het niet vanzelf goed en is een meer open debat in de PvdA nodig. De PvdA punten zijn en blijven Werk, Sociale Zekerheid en Zorg. Het Regeerakkoord is niet heilig, er is altijd vrije ruimte en zoek de randen van het akkoord op. Een tegenhanger van de liberale wereld is en blijft nodig, aldus Ruud.

Adriaan van Veldhuizen (historicus) liet de ontwikkeling van SDAP naar PvdA zien. De geschiedenis geeft een bepaald denkritme en geeft voorspelbaarheid. Die voorspelbaarheid ontbreekt nu in de partij. De kiezer weet niet meer waar de PvdA voor staat.

Gerard van Hees (FNV bestuurder) mist de empathie bij de PvdA, en refereerde aan de Moestuin affaire met Jetta Klijnsma. Het hebben van een Moestuin koppelen aan de AOW en pensioen discussie getuigt van weinig empathie. Evenals bij de nieuwe Wet Werk en Bijstand. De PvdA zag je vroeger veel bij acties van de FNV. Nu bijna niet meer. Terwijl de uitgangspunten van de FNV en PvdA heel dicht bij elkaar liggen. De relatie tussen PvdA en FNV is dan ook aan het schuiven. De flexibilisering is doorgeschoten. Marktwerking in sectoren waar geen markten zijn, werkt niet (zoals in de zorg). Flexibele arbeid biedt over het algemeen geen goed bestaan en inkomen. Dat maakt mensen onzeker.

PvdA Tweede Kamerlid Mariette Hamer - die aanwezig was - reageerde met te zeggen dat de fractie zich alleen voelt staan en dat juist de Ledenraad nu belangrijk is. Mariette wil juist de discussie van onderop. Mariette verwacht veel van meer samenwerking met elkaar. "We hebben nog altijd 38 zetels in de Tweede Kamer, we kunnen nog wat."

Hierna barstte de discussie los, waarin de kernwoorden waren: minder marktwerking, meer binding zoeken bij ouderen, middengroepen en werknemers, wordt meer concreet en praktisch, meer verbinding met "buiten" zoeken, ophouden met mensen teleur te stellen, we missen de middengroepen ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"