Jaap Burger zwom het Hollands Diep over, en nog wel op zondag

Zaterdagmiddag 10 mei 2014 werd het Jaap Burger Park - Minister van Staat onthuld door wethouder Sleeking, mij, Jules Benedictus en Ad Breevaart. Daar vooraf was er een bijeenkomst in de DeetosSnel Hal in Crabbehof ter ere van Jaap Burger.

PvdA'er Ad Breevaart, Kees Weltevrede (Regionaal Archief Dordrecht), Jules Benedictus (onderduiker in het pand aan de Wijnstraat van Burger) en wethouder Sleeking vertelden over Jaap Burger en over het belang van bekende personen in Dordrecht. De heer Sleeking vindt dat zij de identiteit van Dordrecht versterken.

Ad Breevaart - PvdA-lid - vertelde dat Jaap Burger zeer tevreden zou zijn met het stormachtige weer zou. Hij was een zeiler, en hield van stevig weer. Volgens Ad Breevaart had Jaap een hekel aan de etiketten in politiek Den Haag.

Kees Weltevrede (Regionaal Archief Dordrecht) vertelde dat Jaap Burger een keer het Hollands Diep was over gezwommen, en nog wel op een zondag. Dat deed heel wat stof opwaaien, want hij zwom naar de Hoeksche Waard. En daar kon dat helemaal niet. Jaap Burger was president van het Tribunaal in Dordrecht na de oorlog, waar foute Dordtenaren werden berecht.

Jules Benedictus (foto) kende Jaap Burger, omdat hij was ondergedoken in het huis van de oom van Jaap Burger aan de Wijnstraat. Jaap Burger hield over die tijd een dagboek bij. Jules vertelde dat Jaap zich ergerde aan de grote verschillen tussen de rijken en armen. "Rijken eten alleen hun buik maar vol".

Wethouder Sleeking vroeg zich af waarom het zo lang heeft geduurd dat er naar Jaap Burger het park is genoemd. De heer Sleeking vindt Jaap Burger passen in Crabbehof, dicht bij Joop den Uyl.

Na de verhalen trok de groep het park in, alwaar er 3 borden werden onthuld: Jaap Burger Park, Minister van Staat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar