Nieuwe Provinciale Structuurvisie: Stimuleren ondernemerschap, Digitale en fysieke winkels combineren, Detailhandel concentreren in binnensteden...

Vrijdagmiddag 4 januari 2013 was er een bijeenkomst over de Provinciale Structuurvisie in het Provinciehuis in Den Haag, georganiseerd door de PvdA Statenfractie. De oude Structuurvisie uit 2007 voldoet niet meer. Structuurvisies moeten flexiber zijn vind ik. De praktijk verandert immers altijd weer snel. Ik zat bij een gesprek over de Toekomst van de Detailhandel. De Provincie kiest de lijn van detailhandel concentreren in de binnensteden, en PDV's (Perifere Detailhandels Vestigingen) worden zoveel mogelijk tegengehouden ter bescherming van binnensteden. De grote steden en de historische binnensteden hebben nog wat extra ruimte voor toevoegingen binnen de stad.
Ik persoonlijk vind het te star om alle PDV's tegen te houden, ook buiten binnensteden moeten ontwikkelingen mogelijk zijn, als dit weer een stimulans is voor andere ontwikkelingen. Bijv. knooppunten van trein/bus en parkeren.
Zo had FC Dordrecht een mooi nieuw stadion kunnen bouwen, met een nieuwe bioscoop of met een groot nieuw tuincentrum o.i.d. Er is veel aan het veranderen op winkelgebied, nu ook het webwinkelen toeneemt, steeds meer gecombineerd met een fysieke winkel/etalage. De consument wil leuke winkelstraten, aantrekkelijke producten, goede combinaties, en prettige bereikbaarheid met auto en bus/trein. Daar moeten de winkeliers en overheden voor zorgen. Het stimuleren van het ondernemerschap moet centraal staan vind ik. Samenwerking van ondernemers kan meer worden ondersteund, met ondernemersfondsen en faciliteren van digitale ontwikkelingen. Steden moeten zich veel meer gaan onderscheiden met specifieke sferen en winkel/horeca/cultuur aanbod. Te hoge huren in de binnensteden (gevolg van concentratie) is een knelpunt voor startende leuke winkels.

De PvdA Statenfractie adviseert Ondernemersfondsen op basis van een opslag op de WOZ-waarde van niet woonpanden. Dit is een eerlijk systeem, makkelijk te innen, vergt weinig administratie en geeft maximale zeggenschap aan de ondernemers zelf (groot en klein). Namens de PvdA fractie Dordrecht heb ik wethouder Mos gevraagd het WOZ-waarde model te betrekken bij het onderzoek over een Ondernemersfonds in Dordrecht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar