GGD conferentie over last en zorg

Vrijdagmiddag 16 oktober 2009 bezocht ik de Werkconferentie 'Over last, zorg en aanpak voor de komende jaren", georganiseerd door de GGD ZHZ.De laatste tijd is er veel overlast van met name alcoholverslaagden. Er is een vaste kern van 25. En daaromheen zijn er allerlei groepen van bij elkaar enkele honderden personen.

Alle hulpverlenende instanties (Boumanhuis, Leger des Heils, Grote Rivieren) maar ook de politie en het Openbaar Ministerie waren aanwezig. Men wil toe naar een goede mix van werk - zorg - wonen. Ook de zorg moet minder verblijvend zijn. Er zijn nu personen die achter elkaar de hulpverlening ingaan en weer uitgaan. Een aanwezige psychiater wil de uitkering koppelen aan hulp. Geen hulp, dan ook geen uitkering. "Voor wat hoort wat". Er is wel regelmatig overleg tussen de hulpverlening en de repressie (politie). Die zitten niet altijd op 1 lijn. Volgens de psychiater moet dat ook zo blijven. Verschil moet er blijven tussen die 2 aanpakken, ook al zitten ze bij elkaar in 1 team. Er zijn veel zorgmijders. Er moet veel meer toegewerkt worden naar hulp (minder vrijblijvend), en meer afleiden van de straat. Goede dagbesteding (werk) en onderdak (onder voorwaarden) moet gerealiseerd worden. Werken houd je bezig. Onderdak betekent ook geen overlast meer op straat.

In Amersfoort is een kliniek gestart waar alcoholverslaafden alcohol krijgen, in vaste doseringen, als therapie. Dit zou beter stabiliseren.

In Rotterdam is een kliniek voor verslaafden waar ook Dordtenaren terecht kunnen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"