"Eilke was een pionier"
,,Vandaag de dag zijn diversiteit en inclusiviteit belangrijke onderwerpen bij de politie. Daar maken we werk van. Het is normaal dat iedereen gelijk is en gelijk wordt behandeld. Even normaal is het dat de organisatie bestaat uit verschillende mensen met verschillende talenten. Diversiteit gaat over verschillen. Dat mag. Sterker nog dat is zeer waardevol. Iedereen hoort erbij, zowel in de maatschappij als bij de politie."
Zo trapte burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff, tevens plaatsvervangend voorzitter van de Politie Eenheid Rotterdam, deze middag op 17 november 2022 rond Dochter van Dordrecht Eilke Berghuis af. Ze werd in 1922 geboren en was als Hoofdinspecteur van de Afdeling Jeugd- en Zedenpolitie in Dordrecht haar tijd vooruit. Kolff noemde haar een sociale pionier en vond het fijn dat aan haar en andere waardevolle mensen voor Dordrecht aandacht wordt besteed door de initiatiefgroep Dochters en Zonen van Dordrecht.
De burgemeester benadrukt het belang van een pionier zoals Eilke Berghuis. ,,Zij heeft bijgedragen aan een andere samenleving, aan een andere politie. Het is daarom zo belangrijk dat de initiatiefgroep 'Dochters en Zonen van Dordrecht' het verleden naar het heden brengt. Daar leren wij van zodat wij de toekomst nog een beetje beter kunnen maken."
Schrijfster van het boek Dochters van Dordrecht, Saskia Lensink, gaf een mooi beeld van de persoon van Eilke Berghuis. Eilke was zeer begaan met kinderen en jongeren. In haar tijd kwam veel verwaarlozing en armoede voor. Af en toe nam zij ook zelf kinderen in haar huis, als er geen opvang was op dat moment. Haar juridische en pedagogische kennis werd zeer gewaardeerd.
Gesprek
Hierna was er een gesprek tussen deskundigen, zoals Karin Krukkert van de Politie Eenheid Rotterdam, en mensen uit de zorg - zoals RNewt, Inge Stevens en Julia Teekens. Ook met aanwezigen in de zaal, van wie er ook enkelen Eilke persoonlijk hebben gekend. Gespreksleidster was Kitty Kruger.
De Jeugdzorg nu is veel complexer en bureaucratischer dan in de tijd van Eilke. Protocollen moeten worden nagevolgd, wat de snelheid van handelen weleens belemmert. Ook zijn er heel veel organisaties die zorg verlenen. Vroeger was je zelfstandiger en kon je meer bereiken als werker in de Jeugdzorg.
Deze middag - waaraan de bibliotheek graag gastvrijheid verleende, aldus directeur Ankie Kesseler - was ook bedoeld als actualisatie van de betekenis van de sociale politievrouw Eilke Berghuis (1922-2013).
De middag werd georganiseerd door de Bibliotheek AanZet in het kader van Nederland Leest. Daarom was er na afloop een boek van Yvonne Keuls voor iedereen beschikbaar.
Artikel deels overgenomen van Dordrecht.net
Lees hier het hele verslag op Dordrecht.net, met foto's van Wim van de Pol
Reacties