Ons Eiland kent talloze bijzondere voedselplekken met actieve enthousiastelingen




Zaterdag 17 september organiseerde het Platform Duurzaam Dordrecht (Connie Tahey en Marco Brand van Voedsel Dichtbij) de Voedsel Fietstocht. Zo'n 40 mensen gingen mee op de fietsreis. Ik was een van hen.

De aftrap was bij Villa Eikenhof. Marco en Connie vertelden over het belang om voedsel van ons eigen eiland te eten. We gingen langs een aantal locaties waar voedsel werd geteeld. Bij Eikenhof konden we moestuintjes bekijken, die door scholen worden onderhouden, o.a. De Vrije School.

Daarna gingen we naar de KringloopTuin aan de Wieldrechtse Zeedijk. Dit is een zeer uitgebreide en weelderige tuin. Met grote en kleinere tuinen. Een heerlijke rustige plek. We kregen een rondleiding door leden. Daarna was er een lekkere lunch van Koen, broodbakker die gespecialiseerd is in desembrood. Hij zit in het pand van bakkerij De Man aan de Krispijnseweg.

Toen op naar het Oostpark, aan de weg naar De Viersprong. Hier staat een grote kas met tuin en horeca. De boer, die de beheerder is, vertelde e.e.a. over de plek. Het heeft ongeveer 16 jaar geduurd voordat zijn plan voor deze locatie is goedgekeurd door de gemeente. In het kader van De Nieuwe Dordtse Biesbosch moest veel boerenland verdwijnen en plaatsmaken voor natuur. De gemeente wilde er een parkeerplaats aanleggen voor 700 auto's. Dat ging gelukkig niet door.

Hierna naar een melkboer, met ongeveer 50 melkkoeien. Tussen de koeien vertelde hij enthousiast over zijn bedrijf, en over de worsteling met de overheid die maar 1 oplossing accepteert voor de Stikstof vermindering. Volgens deze boer zijn er allerlei andere manieren, die veel sneller tot reductie leiden. Maar dat accepteert de regering niet. Maar hij houdt hoop dat het goed komt. Hij heeft ook een boerenwinkel, met producten van zijn land.

Het was een heerlijke dag, veel gezien en informatie opgedaan. En gelukkig fietsten we vooral tussen de buien door. 

Bekijk hier het filmpje van RTV DORDRECHT

Lees hier het verslag op DORDRECHT.NET


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"