De plannen van RijksWaterStaat over Getijdennatuur in Wantijpark en Merwelanden nu bespreken in commissies


Dankzij Stichting Wantij weten we nu waar RijksWaterStaat (RWS) op zit te broeden wat betreft het creëren van Getijdennatuur in ons Wantijpark en onze Merwelanden. Want dat zou betekenen dat zowel een deel van het Wantijpark als van de Merwelanden onder water komt, en de andere natuur moet wijken. Zeker heel veel bomen. En dat roept grote reacties op. 

Ik heb me nu verdiept in de Europese Kader Richtlijn Water (KRW) en Getijdennatuur. Vrijdagochtend 10 december 2021 was ik in het TV programma van Via Cultura. Het ging over dit onderwerp. Ook Frans-Bauke de Meer (GroenLinks), Anne Mollema (Water Natuurlijk) en Cor Goossens (Stichting Wantij) waren er. Om met David van Via Cultura hierover in gesprek te gaan. David las eerst een reactie voor van RWS, omdat zij niet aanwezig waren. RWS zegt dat het nog niet definitief is, dat er een zoektocht gaande is, en deze locaties boven kwamen drijven. Vanuit Europa is RWS verplicht om Getijdennatuur te herstellen in Nederland. Om de waterkwaliteit te verbeteren. Nu er vanwege de Deltawerken nauwelijks eb en vloed meer is heeft dit grote gevolgen voor de kwaliteit van het water, planten en dieren.

Zo wil RWS in de Boven en Beneden Merwede, in het deltagebied van Dordrecht tot aan Gorinchem, ruim 60 hectare aan getijdennatuur inrichten. Schoon en gezond water is van levensbelang voor mensen, dieren en planten. De getijdennatuur moet voor 2027 worden gerealiseerd, anders volgen er boetes.

Zo zijn er vaak ten behoeve van de scheepvaart en hoogwaterveiligheid harde oevers aangebracht langs de rivieren. Door die verstening zijn natuurlijke processen van erosie en sedimentatie verdwenen. Om die getijdennatuur te creëren kan je allerlei ingrepen bedenken, zoals het aanleggen of herstellen van kreken, ruimte maken voor overstromingsvlakten, want er is nu best veel bedijkt, of middelen om de effecten van golfslag van schepen te verminderen. Bijvoorbeeld door kribben te vervangen door langsdammen, zodat er meer luwe zones zijn voor de vissen. Ook is het belangrijk om de paai- en opgroeimogelijkheden voor vissen te vergroten, met vispassages bijvoorbeeld, zodat polders aangekoppeld kunnen worden die voor de vissen als kraamkamer kunnen fungeren.

Maar het blijkt nu dat door het aanleggen van Getijdennatuur in Wantijpark en Merwelanden er heel veel bomen gaan verdwijnen, want die kunnen niet tegen het water. En dat roept heel veel weerstand op. Er is ook nog andere natuur en er is ook nog recratie. Alles moet wel bij elkaar passen.

Wij willen dan ook dat het op korte termijn besproken wordt in de commissies, met RWS erbij. Onder meer over de concrete plannen, welke andere locaties zijn onderzocht en waarom zijn die afgevallen? Waarom dit niet veel eerder besproken met bewoners van Dordrecht. Want de afspraak is dat we steeds meer aan de voorkant over plannen praten met de stad.

Luister hier naar Cor Goossens (Stichting Wantij) in Studio de Witt, zaterdag 11 december 2021.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Mooie en zonnige Voedselfietstocht om kennis te maken met 'Voedsel van ons Eiland'