Op stap met Handhaving: proef met ondergrondse containers zonder pasjes om overlast afval tegen te gaan


Vrijdagochtend 10 januari 2020 ben ik mee op stap gegaan met 2 leden van het Team Handhaving van de gemeente Dordrecht. Met een bus zijn we naar Krispijn, Wielwijk en Crabbehof geweest. In elke wijk hebben we ook een rondje gelopen.

De Dordtse Handhavers vertelden steeds meer taken erbij te krijgen, zoals de Drank en Horea Wet, Prostitutie, controle op Tweedehands winkels. Ook wordt Handhaving meer ingezet bij Evenementen. De politie trekt zich steeds meer terug (te weinig personeel) en wordt ook nog eens regelmatig ingezet voor andere (landelijke) 'klussen'.

Handhavers opereren in vaste teams in de wijken. Het is voor bewoners niet altijd even duidelijk wie wat doet: wat de wijkagent en wat de Handhavers.

In de toekomst komt er waarschijnlijk ook de controle op te hard rijders bij. Dat wordt nu via het landelijke mogelijk gemaakt.

Handhaving komt nogal eens in lastige situaties terecht, waarbij agressie (met woorden maar ook met fysiek geweld) een rol speelt. Dit is zeer bedreigend voor de Handhavers. Zij hebben namelijk geen middelen om zich fysiek te beschermen. Graag zouden zij pepperspray en een wapenstok bij zich hebben.

Handhaving ziet meer in splitsen van taken: De Handhaver in de wijken, die de ogen en oren van de wijk zijn en vooral in kontakt zijn met de bewoners en ondernemers, en de Handhaver die echt optreedt en beboet.
Vanwege het toenemend aantal taken en meer inzet is het van belang dat er voldoende budget is.

Het zwerfafval zorgt voor veel overlast in de wijken dat bij de ondergrondse containers wordt gezet en in de groene bosjes wordt gegooid. Ook de plastic zakken met plastic afval die aan palen gehangen moeten worden, zorgt nogal eens voor overlast omdat mensen die zakken ophangen wanneer die vol zijn. Ook al worden de zakken veel later pas opgehaald.

Men zou graag een proef willen met ondergrondse containers waarvoor je geen pasje hoeft te gebruiken. Je kunt dan altijd je afval kwijt, en je heb geen pasje meer nodig dat je kunt vergeten.

In de winkelcentra geldt een alcolholverbod. Dat werkt goed.

Reacties

Populaire posts van deze blog

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar