Korte crisisopvang, daarna snel juiste begeleiding en zorg

Donderdagavond 13 juni 2019 hield de PvdA het Politiek Cafe: 'Dakloos en dan...' in DOOR aan de Spuiboulevard. Heel veel belangstellenden waren hierop af gekomen.

Inge Stevens: "De reden voor ons om dit Cafe te organiseren is dat wij vinden dat de opvang nu te eenzijdig is. Iedereen zit bij elkaar. Wij willen dat er veel meer maatwerk komt voor de mensen. Ook willen wij de dakloze zelf aan het woord laten. Vandaar dat we de film 'Dakloos en dan...' hebben laten maken door RTV Dordrecht, waarin 4 daklozen hun verhaal vertellen."

Twee van deze daklozen - Bruce en Freek - waren op deze avond aanwezig. Ze waren onder de indruk van de film, die ze nog niet hadden gezien.

Met de organisaties Leger des Heils, ZorgBoerderij Bij Bram, een straatpsychiater, politieagent, Dienst Gezondheid en Jeugd, met wethouder Heijkoop, PvdA Tweede Kamerlid John Kerstens en belangstellenden kwam er een goede discussie tot stand, o.l.v. Kees Thies.

Velen vinden de opvang via het Leger des Heils ook te eenzijdig. De groep daklozen wordt steeds diverser (jongeren, gezinnen, vrouwen, mensen met verslavings- en/of psychiatrische problemen) en zitten nu allemaal bij elkaar. Ook de grote slaapzalen zonder enige vorm van privacy is verre van ideaal. De crisisopvang moet kort zijn (daar is behoefte aan), waarna direct gekeken moet worden wat de persoon nodig heeft. De begeleiding/hulpverlening/dagbesteding kan dan snel starten, zodat iemand weer mee kan doen.

Het Leger des Heils vertelde zelf ook niet altijd blij te zijn met de huidige opvang, maar dat er met steeds minder geld steeds meer daklozen moeten worden opgevangen. Zij bieden aan heel veel verschillende mensen in nood hulp en opvang die anders nergens terecht kunnen.
De vraag neemt eerder toe dan af. Men is zelf ook al bezig om de grote slaapzalen anders te gaan organiseren. Maar dat kost tijd en geld. Men is erover o.a. in gesprek met de gemeente. Men werkt samen met andere organisaties voor vormen van begeleiding en hulp.

ZorgBoerderij Bij Bram vertelde heel laagdrempelig te zijn. Professionals, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen: allen zijn erop gericht dat de client zijn/haar leven weer aankan.

Wethouder Peter Heijkoop wil ook meer aanbod van zorg. Dordrecht doet mee met de Pilot: 'Geen Dakloze Jongeren'. Steeds meer jongeren zijn dakloos, en dat is een volstrekt ongewenste situatie, die hun verdere leven beinvloedt. Peter vertelde in gesprek te zijn met organisaties over hoe de opvang en begeleiding sneller op elkaar kunnen aansluiten.

Tweede Kamerlid John Kerstens was heel blij met deze bijeenkomst. Hij wil dat er hier in Nederland veel meer aandacht voor komt. Hij kondigde aan binnenkort op bezoek te gaan bij ZorgBoerderij Bij Bram in Ameide, met een deel van de Tweede Kamerleden.

Conclusie en afspraken:
- Meer diversiteit in opvang en hulp bij meerdere organisaties en op meerdere locaties, ook aan de randen van de stad
- Crisisopvang zo kort mogelijk, waarna de juiste zorg/begeleiding kan starten
- Af van de slaapzalen
- Meer maatwerk in zorg/begeleiding
- Gescheiden opvang voor vrouwen, gezinnen en jongeren; voor meer veiligheid en maatwerk

Klik hier voor het bekijken van het verslag van de avond door RTV Dordrecht


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"