Met z'n allen een vuist maken - Statenbreed steun voor meer intercitytreinen en minder vervoer gevaarlijke stoffen

Veel onderwerpen kwamen aan de orde tijdens het FNV Verkiezingsdebat voor de Provinciale Staten, op donderdagavond 21 februari 2019 in het FNV-gebouw aan de Spuiboulevard.

Maar liefst 12 Politieke partijen namen deel aan het debat:
PvdA - SP - Partij voor de Dieren - 50-Plus - Code Oranje - D66 - GroenLinks - ChristenUnie - CDA - VVD - NIDA - Lokale Partijen Zuid-Holland

Aan de hand van stellingen werd het debat gevoerd, o.l.v. Ben Corino van RTV Dordrecht, steeds met 4 partijen. Zodat er wisselende stellingen en steeds wisselende partijen aan bod kwamen, en uiteraard ook de bezoekers.

De discussies gingen over concrete onderwerpen waar Dordrecht mee te maken heeft en waar de Provincie een rol in speelt: zoals extra woningen bouwen; bereikbaarheid; intercitytreinen; waterbus; Qbuzz; Chemours (schone lucht en schoon drinkwater); energietransitie (betaalbaar)

Statenbreed is er actie om meer intercitytreinen te laten stoppen in Dordrecht. Rijk moet meer luisteren, daar moet de gezamenlijke lobby op gericht zijn. We moeten met z'n allen een vuist maken.

Vervoer gevaarlijke stoffen: Er zitten in onze regio veel vervuilende bedrijven en de haven van Rotterdam zorgt voor veel vervoer van gevaarlijke stoffen. De Robellijn (Rotterda-Belgie lijn) moet er komen, om Dordrecht heen. Maar dat is lange termijn werk. Ook de Betuwelijn kan veel meer vervoer krijgen. Dat moeten bedrijven afspreken met NS en Rijk.
De suggestie werd ook gedaan om gevaarlijke stoffen meer via pijpleidingen ondergronds te gaan transporteren. Ook moet wetgeving strenger worden t.a.v. het gebruik van nieuwe stoffen.

Qbuzz had niet in december het vervoer moeten overnemen, maar in voorjaar of in juli. Qbuzz had veel extra's ingediend bij aanbesteding wat betreft duurzaamheid. Daar is de provincie voor gegaan. "Als je lang bij dezelfde vervoerder blijft, wordt deze lui", stelde de VVD.

Alle politieke partijen waren voor uitbreiding Waterbus.

Voor de energietransitie was vooral aandacht voor de betaalbaarheid. En dat beter isoleren van woningen toch echt nodig is, wil je profijt hebben van de energietransitie. Anders blijft energiegebruik nog duur. De Provincie wil wel voorfinancieren, omdat veel mensen geen geld hebben in hierin te investeren. Investeren in innovatie door bedrijven is nodig.
Ook was er het pleidoor om windmolens op zee te realiseren, en niet meer op land. De Partij voor de Dieren reageerde onmiddellijk door te vertellen dat windmolens op zee zoveel gevolgen heeft voor de vogeltrek en dat schepen dan veel moeten omvaren waardoor vervuiling toch weer toeneemt.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar